Директорът на операта Огнян Драганов:“С „Дон Кихот“ откриваме новия творчески сезон на Държавна опера Стара Загора“

Господин Драганов, на 1 октомври 2020 г. започва 96 сезон на Държавна опера Стара Загора. С какво ще го откриете и какво да очакваме през него?

Да, на 1 октомври , Международният ден на музиката, откриваме новия творчески сезон с летящ старт, с култовия балет „Дон Кихот“. Хореографията е на Аршак Галомян. На зимния фестивал през миналата година в НДК, представлението беше горещо аплодирано от почитателите на балетното изкуство. В представлението ще участва световната звезда Денис Черевичко, солист на Щатс опер и балет Виена. Това е изключителен комплимент и реверанс на този голям артист, който не идва с партньорка, както направи Анна Селенко, когато дойде в София. Той идва сам, като се доверява напълно на партньорството с нашата прима балерина Анелия Димитрова. Това действително е голяма чест за нас, защото Черевичко е огромна реклама за нашия театър и за нашия балет. С гордост заявявам, че за нивото на балета ни се говори със суперлативи в средите на световния балет.

На 6 октомври Държавна опера Стара Загора ще гостува в НДК с „Африканката“ от Майербер. Този спектакъл е изключително постижение за трупата ни. Това беше тест за нашите ансамбли, дали ще се справят с такова сложно заглавие, каквото е „Африканката“.

Според това, което виждам, ще има доста добър успех. Има проявен интерес от различни посолства, от правителството, от музикални критици, от хора, които обичат оперното изкуство.

„Африканката“ беше и поводът след като открихме миналата година Фестивала на оперното и балетното изкуство с тази копродукция с Дойче опер Берлин да дръзнем да направим и „Отело“.

На 23 октомври 2020 г. най-накрая ще представим операта на Джузепе Верди „Отело“.

С този спектакъл беше открит Фестивала на оперното и балетното изкуство през 2014 г. Ще участват звездите на оперното изкуство Камен Чанев в ролята на Отело, Таня Иванова като Дездемона и Александър Крунев в ролята на Яго. Тенорът Камен Чанев ще направи своя дебют в ролята на Отело. И той и ние сме много внимателни към това заглавие. Музикалната партитура е написана на ръба на човешките възможности за изпяване. Благодаря на Камен Чанев, че прие да направи дебюта си в нашия театър, където той е щатен солист.

Разбира се до края на календарната година, а и през целия сезон има планувани редови спектакли, които обаче задължително ще бъдат поднесени на високо художествено ниво.

Искам да отбележа, че отваряме нова рубрика в нашата програма. На 14 ноември 2020 г. ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и Софийското музикално училище ще направят своя творчески дебют с оркестъра на операта, под диригентството на Красимир Къшев.

За голямо щастие Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) – 2020 няма да бъде провален заради COVID-19. Община Стара Загора реши, че въпреки сложните условия, традицията трябва да продължи. Откриването е на 27 ноември 2020 г. с отложената премиера на операта на Верди „Бал с маски“. Тя е с много интересно решение на режисьора Славчо Николов и сценографа Каталин Йонеско Алборе. Събитието е очаквано с голям интерес, тъй като ще ни гостува световно известният тенор Желко Лучич – любимият солист на Метрополитен опера, Ковънт гардън, Виена щатс опера и др. Той е един от най-успяващите в момента баритони в света. За голямо щастие с него се познаваме лично и аз успях да го склоня с него да открием ФОБИ. Ще му партнират солистите Таня Иванова и Камен Чанев. На следващия ден – във втората премиера ще участват Даниел Магдал, Росалина Мочукова и Александър Крунев.

На 27 и 28 ноември решаваме да направим два спектакъла, тъй като публиката, която при тези епидемични условия може да влезе в залата ни максимум е 220 човека. Опитваме се през този сезон да осигурим максимален комфорт и безопасност на нашите зрители. Тъй като един оперен спектакъл средно продължава 3 часа, не може да бъде гледан с маски, решили сме посетителите ни да сядат през ред и през място. В кубатурата на нашата зрителна зала маските се носят до мястото, където сяда зрителят, след което може спокойно да я свали и да гледа спектакъла.

Гост на тазгодишния фестивал ще бъде Белградската опера на 1 декември с техния спектакъл „Норма“ от Венченцо Белини. Режисьор е световно известният Джанкарло Дел Монако. Той е един от синовете на великия тенор Марио Дел Монако. В момента чакаме потвърждение той да присъства на представлението, което също ще бъде събитие.

Ще открием няколко изложби и една паметна плоча. На 27 ноември ще открием изложба посветена на живота и творчеството на проф. Александър Йосифов по повод неговата 80-годишнина. Музикалната и културната общественост на Стара Загора вероятно си спомня, че маестрото дълги години беше артистичен директор на ФОБИ. Заедно с това ще открием и изложбата на нашия фотограф Рад Димитров „Изкуството съживява“.

На 30 ноември 2020 г. в салона на Регионална библиотека „Захари Княжески“ ще отбележим 250-годишнината от рождението на Лудвиг Ван Бетовен с излъчване на филм на неговата единствена опера „Фиделио“. Постановката е на Пражката опера под режисурата на Вера Немирова. През 2018 г. с премиера на това заглавие беше открита обновената сграда на операта. Благодаря на моя колега от Прага, който безвъзмездно ни предостави този запис.

„Фиделио“ е рязко поставяно, но много интересно заглавие.

Като любител на камерната музика с удоволствие и любопитство съобщавам, че на 4 декември ще се състои чудесно събитие. Това е песенният цикъл „Зимен път“ от Шуберт, който ще бъде представен от нашия бас Ивайло Джуров. Както Ивайло Михайлов преди време представи малко познатите песни за Джакомо Пучини, така с нетърпение очакваме и рецитала на Ивайло Джуров. Опитваме се да намерим достойно място на тази музика, която в България много трудно оцелява. Именно ФОБИ е най-подходящото място, на което следва да се представят песните на Шуберт. До „Зимен път“ успяхме да се докоснем с изпълнението на баритона Матиас Гьорне, един от най- големите изпълнители на камерна музика, който гостува тук през 2015 г. заедно с Мария Принц.

На 6 ноември от 11:00 ч. пред централния вход на сградата ще открием паметна плоча на Златан Станчев. Той е един от пионерите на нашата опера, човекът без който може би в града ни нямаше да има оперен театър.

Закриваме фестивалната програма с премиера на балета ни „Спящата красавица“ от П.И.Чайковски. Интересното в случая е,че музиката ще бъде изпълнена на живо, под съпровода на оркестъра на операта, а не на запис.

И отиваме към края на годината. Поради големия интерес на гостите на Стара Загора и старозагорци, който се завръщат от света в родния град за зимните празници, сме подготвили един мини коледно-новогодишен фестивал. Той започва навръх Коледа – 25 декември с концерт , който директно ще бъде излъчван по БНТ. Ръководството на Българска национална телевизия избра домакин на концерта да бъде Държавна опера Стара Загора. Ще участват Евелина Кънева, Орлин Горанов, Петър Салчев и др. Концертът ще се представи два пъти: Генералната репетиция ще бъде матине с публика, а в 18:00 ч. ще бъде предаван директно.

На 27 декември сме подготвили предкласичен концерт с музиката на Хендел и Монтеверди с участието на Петя Петрова, Яница Нешева и разширената ни камерна формация „Арс нова“.

На 28 и 29 декември ще има два спектакъла на приказния балет „Лешникотрошачката“.

На 31 декември от 18:00 м., под диригентството на Димитър Косев, ще се състои Традиционната новогодишна наздравица в операта със задължителния кетъринг. Тъй като интересът е огромен, тази година сме решили, концертът да се излъчва онлайн на западната фасада на бул. „Митрополит Методий Кусев“ в една по-непринудена среда, в която ще се продава греено вино и новогодишни вкуснотийки.

Какво ще предложите през новата календарна 2021 г., г-н Драганов?

На 23 януари 2021 г. е премиерата на Детско-юношеската ни студия „Маргаритки“ – „Снежната кралица“. На 4 февруари е премиерата на „Робинзон Крузо“ на Александър Йосифов. Предстои голям диригентски майсторски клас по подобие на този, който протича сега с маестро Деян Савич. Той ще бъде насочен към конкурса за диригенти, който ще се проведе през месец юни в Стара Загора. 60 млади диригенти ще се състезават за приз на конкурса. Финалистите ще бъдат четирима. Като награда те получават ангажименти в европейски оперни театри, в т.ч. и в нашата опера.

На 12 и 13 март, под режисурата на Енрико Станкели, предстои ни да „качим“ „Атила“ на сцена, която е копродукция с операта в Калери. В преговори сме в края на м. април да направим премиера на версията на балета „Дамата с камелиите“ по музика на Верди. През месец май ще е премиерата на мюзикъла „Парижката света Богородица“ под хореографията на Марио Пиаца и режисурата на Виолета Горчева.

През месец юли започват традиционните летни музикални празници на Античния форум „Августа Траяна“. До тогава ще имаме нов, елегантен, удобен аудиториум с 680 места. Ще го изпълним ние, заедно с бизнеса в Стара Загора.

Ще подготвим премиера на композиторката Албена Врачанска-Петрович по темата Дон Жуан. Философската идея на Сюрен Киркегор са неговите три начала – естетическото, етическото и божественото. В момента камерната опера се пише за нашия театър. След премиерата в Стара Загора ще я изнесем в Люксембург.

Продължава ли тенденцията за копродукции?

Да! В момента се обсъжда копродукция за операта „Палячи“ от Леонкавало и оперетата „Веселата вдовица“ с операта в Геноа, Италия.

Съвсем наскоро открихте нова сцена на Старозагорските минерални бани. Ще я използвате ли и за в бъдеще?

Това е изключително място, което изисква внимание, не само от страна на Старозагорската опера, но и от страна на Общината. Това е важно място, което акумулира туристи. Аз обичам да ходя на спектакли на открито. Бях на Цари Мали град, близо до Самоков, където видях, как този обект се превърна в истински туристически обект, благодарение на спектаклите на Софийската национална опера. Това е много важно, защото Старозагорските минерални бани са привлекателно място за туристи, а не само за любители на СПА процедури. При добра реклама десетки любители на природата могат да изгледат едно представление и да го съчетаят с приятно преживяване в това райско кътче в центъра на България.

Господин Драганов, старозагорската културна общественост се вълнува дали е обявен конкурса за директор на операта и дали Вие ще се кандидатирате отново?

Не, още не е обявен, но в Министерство на културата си подписах договора до провеждане на конкурса за заемане на длъжността “директор“. Така че чакам да се обяви конкурса за тази позиция.

Засега смятам, че нямам право да изоставя онези, с които през изминалите 5 години преминахме през всички кръгове на ада, за да направим така, че оперният театър в Стара Загора да бъде един от най-уважаваните театри в България. Един театър, за който се говори със суперлативи почти в цяла Европа, да не кажа и в света. За това се гордея безкрайно и съм благодарен на моя екип.

Благодарен съм на Веселина Кацарова, която е нашият артистичен директор. Благодарен съм на главния диригент Ивайло Кринчев, който постигна огромен успех с оркестъра. В оркестъра около 60 % от хората ни са на възраст под 40 години, което е изключително приятно и обещаващо. Хорът ни също има доста младо попълнение. Благодарен съм на Силвия Томова, която креатира изключително чудо в България, балетна трупа, която действително е най-добра в България. Благодарен съм на всички, които работят в операта отговорно и всеотдайно.

Така че нямам право да изоставя надеждите и желанието на хората да вървят напред!

Росица Ранчева