Живко Тодоров превръща рождения си ден в дарителска кампания за възстановяване на планетариума

На 21 септември 2020 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще отбележи своя 39-ти рожден ден. По този повод той се обръща към всички старозагорци, приятели и колеги, които желаят да го поздравят с молба, вместо това да сторят с подаръци и цветя, да се включат в благотворителна инициатива в полза на общността.

„Ще бъда щастлив, ако дадете подкрепата си за закупуване на звезден проектор (планетариум), който изгоря през 1994 г.- се казва в поканата.- Нека отново обединим усилията и съпричастността си за една добра кауза.

Вярвам че ние заедно, заставайки зад тази кауза, ще допринесем Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ да възвърне славата си, възстановявайки атракцията на звездното небе с уреда планетариум.

Очаквам Ви на 21 септември 2020 г. от 19:00 ч. в новата Арт зона в парк „Артилерийски“-юг.

По време на събитията ще се спазват всички противоепидемични мерки.

Ще се радвам да се видим. Предварително Ви поднасям сърдечна благодарност“- пише кметът на Стара Загора.

На мястото ще бъдат поставени дарителски кутии. По своя преценка може да се използва и дарителската сметка в банка ДСК:

ВGN cмeтĸa c ІВАN: ВG09ЅТЅА93005528732887

ВІС: ЅТЅАВGЅF
Tитyляp: CHЦ Kлyб Любитeлитe acтpoнoми „Гeммa“

Бyлcтaт: 123621825

През настоящата година Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ кандидатства с проект през Министерство на образованието и науката за закупуване на ново поколение дигитален планетариум на стойност 150 000 лв. Тези средства са осигурени,- съобщи за Dolap.bg директорът доц. д-р Алексей Стоев.- Освен звезден проектор е нужен и купол за прожектиране на звездното небе. През миналата година се проведе кампания за набиране на средства. В резултат на това са събрани 20000 лв. Куполът обаче струва малко над 50000 лв. Т.е. нужно е да се съберат още около 30 000 лв.

Ръководството на Астрономическата обсерватория безкрайно благодари на кмета Живко Тодоров за съпричастността и загрижеността му, както и за подчиняване на личния си празник на обществена кауза в полза на децата, младите хора и науката в Стара Загора“.

Такава благородна постъпка г-н Тодоров прави за втора поредна година. През 2019 г. той отново помоли старозагорци и гости на рождения си ден, вместо подаръци и цветя те да дарят средства за лечението на младата старозагорка Камелия Добрева.

Росица Ранчева