12 града преминават в последния кръг на конкурса за Европейска столица на иновациите 2020

Дванадесет града от девет държави са в последната фаза на конкурса за Европейска столица на иновациите за 2020. Финансиранaта от „Хоризонт 2020“, научноизследователска и иновационна програма на ЕС, наградата дава принос на европейските градове, които развиват жизнени иновационни екосистеми за справяне с обществените предизвикателства и подобряване живота на хората.

Финалистите на тазгодишното издание са:
Клуж-Напока (Румъния)
Еспоо (Финландия)
Гент (Белгия)
Грьонинген (Нидерландия)
Хелсингборг (Швеция)
Леуварден (Нидерландия)
Льовен (Белгия)
Линц (Австрия)
Милано (Италия)
Рейкявик (Исландия)
Валенсия (Испания)
Виена, Австрия)

Мария Габриел, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Иновациите са ключови за градовете, за да осигурят устойчиво възстановяване след период на трудни времена. Когато градовете поддържат иновационните екосистеми, така че иновационните участници и гражданите да се срещат и да си сътрудничат, те  засилват своето развитие и устойчивост. Шестото издание на наградата „Европейска столица на иновациите“ се очертава като пореден силен конкурс и ще покаже най-добрите иновативни практики, които движат европейските градове напред. “

Жури от независими експерти на високо ниво избраха 12-те финалисти, като анализираха това как градовете използват иновативни решения, за да отговорят на предизвикателствата в обществото, имайки предвид и как използват такива практики в процеса на градско развитие и ангажирането на широката местна общност в процеса на вземане на решения.

Градът победител ще получи титлата „Европейска столица на иновациите 2020“, както и 1 000 000 евро за подкрепа на своите иновационни дейности и за засилване на капацитета си за свързване на хората, публичния сектор, научните среди и предприятията, за да предоставят още ползи за своите общности. Всеки от петимата подгласници ще получи по 100 000 евро.

Комисията ще обяви победителя  в конкурса „Европейска столица на иновации 2020“ по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите, които ще се проведат в периода 22-24 септември 2020 г. По време на  събитието, Комисията ще присъди и наградата на ЕС за жени иноватори за 2020 г., наградата EIC Horizon за достъпна високотехнологична хуманитарна помощ и наградата „Horizon Impact Award 2020“.

Конкурсът Европейска столица за иновациите се провежда и финансира по програмата за научни изследвания и иновации на ЕС  „Хоризонт 2020“ . Той признава градовете като уникални участници в развитието на иновациите и значително допринася за по-голяма устойчивост  и подобряване на качеството на живот. В конкурса имат право да участват градове от държави-членки на ЕС и в страни, асоциирани към „Хоризонт 2020“

Барселона спечели първото състезание през 2014 г. за използването на нови технологии, за да доближи града до хората и да насърчи икономическия растеж. Амстердам спечели през 2016 г. за създаването на иновационна екосистема с четири измерения: интелигентни, стартиращи, жизнеспособни и цифрови социални иновации. Париж беше обявен за Европейска столица на иновациите през 2017 г. заради подкрепата си за разрастване на местната стартираща общност и инициативите, предлагани на обществеността за активно подобряване на града. През 2018 г. Атина спечели титлата като пример за град, който въпреки многобройните предизвикателства използва иновациите, за да помогне на местната общност да се промени и  отвори към света. Нант получи титлата през 2019 г. за ускоряване на демократичното участие в справянето с редица предизвикателства, като енергия, застаряване, дигитален преход и социално включване.

Източник: European Commission