Енергията на „Майстора и Маргарита“ може да освети с електричество цял град

Театрален експеримент, забъркан в творческата Лаборатория „Майстора и Маргарита“, показаха на 15 септември 2020 г. в Кукления театър. Лабораторията е единствена в страната. Провежда се за 11-ти път  благодарение на Държавен куклен театър и подкрепата на Община Стара Загора – припомни в началото преди представлението Дарин Петков, директор на театъра.

Едночасовият показ на творческата лаборатория „препълни“ разредената до 50% от капацитета си зала. Стекоха се много верни на кукленци приятели от цялата страна, колеги от Драмата, верни почитатели.

Творческият експеримент показа резултатите от абсолютно до край уплътнени с труд и търсения две седмици работа на творческия състав. А разултатите са доста обещаващи.

От актьорския състав на Кукления театър, участници в представлението – е изведен максимумът. Актьорите са блестящи, свършили са удивителна работа, безкрайно отдадени са на сцената- както в група, така и поотделно всеки се е посветил на образа си. И принася изобилните дарове от моженето си – пред божеството ОБРАЗ.

Всъщност наистина актьорите на Държавен куклен театър-Стара Загора са огромното му богатство и потенциал, за които много театри и много техни колеги могат да завиждат. И този път младите актьори бяха безпощадно добри и отгоре – Цвети Пеняшки например и вокално! Сред тях има безкомпромисно характерни и изключителни /Калоян Георгиев, Латина Беровска, Любен Чанев/ и такива с щедър потенциал за тотална отдаденост и полезност в общото действие /Кирил Антонов, Златина Караянева, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Мария Драгойчева/.

Едно от абсолютните достойнства на режисьора Веселка Кунчева е, че като изкусен жонгльор „управлява“ тези млади дарования и те се отдават на творческите й търсения безотказно. И не само това, но и в пълно съучастничество заедно моделират спектакъла.

До февруари месец догодина и цялото представление „Майстора и Маргарита“ има да измине дълъг път. Показът е само на посоките, хрумките, замислите.

Дали ще се развие в посока историята на Христос в творбата и вечните послания на саможертвата му – тук образът, направен от музиканта Николай Воденичаров-Никеца е много силен и с много възможности?! Дали ще поеме по посоката на темата за книгите, които променят света? Дали ще се развие това попадение с куфарите, в които всеки затваря своята тайна? Дали ще потрепне крилото на любовта, която е спасение?

Тепърва ще разберем, когато видим цялостния спектакъл. Мисля, че хората, които се бяха стекли в салона на показа очакват от тандема Веселка Кунчева/Мариета Голомехова няколко неща: тотално визионерство, мощна фантазия, разтърсващи визуални ефекти, нееднозначни, но силни послания.

Няма причина да се съмняваме, че и този път ще се получи. Хрумването на Мариета Голомехова с огромното количество куфари на сцената, разиграни като кула, като акордеони, като пишещи машини…е впечатляващо.

Хореографията на Стефан Витанов е стилна.

Музиката и участието на Милица Гладнишка са допълнителен вкус към основното предложение.

Режисьорският опит на Веселка Кунчева в операта с постановките „Мария от Буенос Айрес“ и невидялата още свят „Иисус Христос Суперзвезда“ я водят трайно към силата и въздействието на музиката в сливането на действие и драматургия.

Да, романът на Булгаков „Майстора и Маргарита“ е ураган, от който може да бъде извлечена електрическа енергия за захранването на цял град. Безброй образи, всеки със своята музика и динамика, която препуска, но и въвлича…Теми за няколко спектакъла!

На добър час и попътен вятър на този от тях, който /отново/ очакваме с нетърпение!

Уляна Кьосева

Изключителните снимки са на Александър Богдан – Томпсън