COVID 19 не попречи на усмивките и радостта при старта на новата учебна година в ОУ „Кирил Христов“

Стотици детски усмивки озариха като малки слънца училищния двор на ОУ „Кирил Христов” в ранното утро на 15 септември, когато екипът на училището посрещна тържествено с празнична програма за учениците от първи и пети клас новата учебна 2020/2021 година. С най-голямо вълнение и нетърпение за първи път училищния праг прекрачиха 108 първокласници, информира директорът Господин Балъкчиев. Общо 914 възпитаници на учебното заведение тази година ще се обучават в модерното иновативно училище. COVID 19 и предприетите във връзка с това всички необходими мерки не помрачиха радостта на децата, учителите и родителите.

В първия учебен ден директорът Господин Балъкчиев отправи специален поздрав към учениците с мотото „Който успява тук, ще успее навсякъде!”. Той пожела успешна и спорна учебна година, като изрази надежда, че тя ще продължи със същото присъствие и желание, с каквото започва. Директорът подчерта големите успехи на седмокласниците от училището на изпитите от националното външно оценяване по математика и по български език и литература. Гости на тържеството бяха заместник-областният управител Красимир Червилов и заместник- кметът Милена Желева, които също отправиха вълнуващи приветствия. Празника уважиха още подполковник Стефан Горчев от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Огнян Драганов – директор на Държавната опера в Стара Загора, Валя Сотирова – главен уредник на Къща музей „Гео Милев”, представители на Обществения съвет в ОУ „Кирил Христов”, Георги Митев от „Връзки с обществеността” при Държавната опера в Стара Загора. Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Вълнуващ поздрав от името на родителите отправи Тонка Димова.

Тържеството започна с посрещането на знаменната група на училището и химните на Република България и на Европейския съюз. Последва програма, подготвена по традиция от инициативните учители на четвъртите класове и с участието на техни ученици. Включиха се също представители на първолачетата. Ученичката Любляна Апостолова даде старт с първия училищен звънец, а след това от всяка паралелка полетяха към небето разноцветни балони, символ на надеждата и нестихващия полет на детските мечти. За слънчевото и позитивно настроение допринесоха изпълненията на песента „Щастие” от училищния хор с ръководител Иван Поров, на песента „Приятелство”, представена от младата и талантлива Кая Иванова, както и на танцовия състав към ОУ „Кирил Христов” с ръководител Нела Караманова. Не лисваха и традиционните ритуали – менче с вода за късмет и преминаване на първокласниците през украсената разноцветна арка от балони.

Учебната 2020/2021 година започна при по-специални мерки, осигуряващи добро здраве на децата в условията на COVID 19”, уточни директорът г-н Балъкчиев. Монтирани са специални термални дисплеи за автоматично измерване на термалното състояние на учениците и влизащите в сградата. На входовете има диспенсъри с дезинфектанти, като учениците задължително преминават през този филтър. Коридорните пространства са с обозначени червени и зелени точки за движение. Всяка класна стая разполага с климатична охладителна система, IT платформа и кът с дезинфектанти. Дворното пространство е подсигурено с висока ограда, като достъпът на външни лица не е разрешен. В парковата част на двора са позиционирани кътове с пейки за занятия на открито, което допълва обучението в т. нар. зелени стаи. Санитарните възли са обезпечени с топла вода, течен сапун и всички необходими хигиенни материали. Помещенията и коридорните пространства се дезинфекцират в определено време. Предвижда се учениците от начален етап да получават безплатна закуска – плод, зеленчук, мед, както и топъл обяд, като предлаганите продукти с оглед мерките ще бъдат в индивидуален пакет за всеки ученик. Сутрешното влизане в сградата ще се осъществява в два потока, в различно часово време и от различни входове. Ръководството на училището се е погрижило да бъдат спазени всички указания и инструкции с оглед стартирането и провеждането на учебния процес през новата учебна година в условията на COVID 19, за да могат учениците и техните родители да бъдат спокойни.

Екатерина Йовчева