Първата учебна година на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи – започна

Първият учебен ден от първата учебна година на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора започна на паметно място – в двора на митрополитския храм „Св. Димитър“ пред Метоха, където през 1855-1856 г. тук ученик е бил Васил Иванов Кунчев – бъдещият дякон Игнатий, най-великият син на България – Васил Левски.

Точно в 11:00 ч. всичките 52 ученици, облечени в черни поли и панталони и бели ризи, както и техните учители, очакваха с вълнение и нетърпение началото на събитието. Специални гости бяха народният представител от ГЕРБ Радостин Танев, зам.кметът по образованието при Община Стара Загора Иванка Сотирова, зам.кметът Красимира Чахова, общинските съветници Валентина Бонева и Ваня Михайлова от Постоянната комисия по образование при Общинския съвет, Надежда Чакърова -омбудсман, Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“, Яна Ковачева организатор на учебни дейности при фондация „Миню Балкански“ и др.

Водосвет за здраве отслужи предстоятелят на митрополитския храм отец Петър. Той се обърна към присъстващите ученици, учители, родители и гости с думите:

„Преди 160 години на това място са положени на храм „Св.Димитър“. И никой не си е помислил, че ще го има вече второ столетие, а сигурно и много десетилетия след това. Днес, както духовно така и физически, полагате основите на Вашето училище, на това, което ще бъдете, на това, което Вие ще сътворите.

Сърдечно благопожелавам на ръководството на училището, на учителите и на Вас, скъпи ученици, да имате дръзновението да продължавате напред и да не се притеснявате от нищо. С любов и постоянство, с търпение и учение, можете да постигнете всичко.

Да сте живи и здрави! Нека Божията благодат и неговата милост, да благослови всички Вас, които ще се занимавате с тази благодатна дейност – да преподавате и да изучавате словото на истината“! Отец Петър предаде на присъстващите благопожеланията на Старозагорския митрополит Киприан.

„Гледам Ви всички ученици и Ви се радвам! Радвам се за това, че успяхме да създадем училището, каза зам.кметът по образованието на Община Стара Загора Иванка Сотирова.- Драги ученици, Вие не само ще пишете летописната книга на училището, а ще богатеете историята на град Стара Загора. Вие ще бъдете първите ученици, които сте създали това училище.

За празника Ви, избрахме това специално място, защото Вие сте много специални. На Вас и ръководството на Общината и ръководството на училището залагаме много. Искаме Вие да си повярвате! Искаме Вие да се отнасяте отговорно. Разбира се, във Вашата присъща възраст, да се възползвате от всички забавления и удоволствия и добре да ги съчетавате с ученето.

Уважаеми ученици, на Вас залагаме големи надежди, бъдете отговорни! Както днес присъствате всички, така да бъде през цялата учебна година.

Уважаеми учители, благодаря Ви, че приехте това предизвикателство, да бъдете учители неизвестна среда, на непознати ученици, с нови учебни програми. Изключително голямо е това предизвикателство, но съм сигурна, че ще се справите успешно. Учебните програми, по които ще трябва да обучавате и за Вас са неизвестни. Затова подбраният екип е с много внимание и целенасочено. Още веднъж Ви благодаря, защото редом с учениците и Вие ще пишете историята на училището“.

Г-жа Сотирова помоли народния представител Радостин Танев за съдействие за близки контакти с водещи IT– специалисти. Тя благодари специално на председателя на Постоянната комисия по образование при Общинския съвет Валентина Бонева, която винаги се отнася с разбиране към процесите в образованието. Специална благодарност отправи към Ваня Михайлова, която преди дни посвети юбилея си за подпомагане на новата професионална гимназия.

Госпожо Найденова, зная какво беше Вашето вътрешно противоборство да Ви накараме да се съгласите да оглавите новата професионална гимназия, обърна се зам.кметът към директора на училището. – Вие сте утвърдено име и за Вас имаше много ревност по отношение на другите колеги. Когато човек е създал собственото си име с авторитет, естествено е да предизвиква други страсти. Пожелавам Ви приетото предизвикателство да Ви съпътства непрекъснато. Завиждам Ви благородно, че ще бъдете в такава благоприятна среда с тези млади хора, които ще Ви вдъхновяват. Нека всички да понесем несгодите на обстоятелството, че училището днес няма собствено място, но това, което видяхме във визуализираната представа за сграда на новото училище, ни вдъхновява. И нека си пожелаем да го постигне.

Неслучайно избрахме това място. Приемете го като добър пример.Това място е избрано, за да бъде Вашата пътеводна звезда към знанието и към усвояване на добро поведение и отношение към града и страната.

Още веднъж пожелавам здраве, ентусиазъм и формиране на добър педагогически екип, което ще бъде предпоставка за успехите на училището. На добър час“!- пожела Иванка Сотирова.

„Чухте много от това, което се случи преди да дойдете тук. Чухте за голямата отговорност, която стои пред Вас. Трябва да знаете, че IT-секторът в Стара Загора стои зад Вас. Трябва да знаете, че обществеността на града ни, в лицето на хората, които са тук и възможностите, които се създават, както лично от кмета ни, така и от ръководството на Тракийски университет с разкриването на новите IT-специалности, са началото на голяма екосистема за развитието на този сектор. Бъдете сигурни, че ще бъдем винаги зад Вас! Бъдете сигурни, че съвсем скоро ще се срещнете с развиващи се старозагорски фирми във Вашия сектор, за да прецените какво Ви очаква! Но най-важното е Вие да сте готови за знания! Защото това, което следва, е какво знаете и какво можете. Това ни очаква през следващите години.

Пожелавам Ви успех! Ние сме зад Вас“!- заяви Радостин Танев.

Общинският съветник и известна бизнес дама Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на Професионалната гимназия, а вместо цветя и подаръци, приятелите и съратниците й дариха 15 000 лв съобщи на учениците, че по-голямата част на обществеността на Стара Загора подкрепя новата гимназия. Не е важен размерът на дарението. Важна е идеята. Но това означава и голяма отговорност . Отговорност за нея като дарител -да внимава с даренията, отговорност и към учениците, които трябва да имат много сериозни постижения.

„Вместо цветя днес , реших да Ви подаря алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи!- каза г-жа Михайлова. Нека с тази книга поставим основите на библиотека във Вашето училище! Нека всеки от Вас я прочете и потърси вдъхновение между постиженията на тези 1000 човека. И дай Боже, във времето когато има ново издание, да присъстват и Вашите имена.

Желанието на един от дарителите беше дарението да се даде на 24 май 2021 г. на оня ученик, който е с най-висок успех и който през годината най-много е прославил Стара Загора. Пожелавам Ви успех! Много ми се иска, след години, където и да отидете да учите, да не забравяте този ден, защото имате уникалната възможност да бъдете първия випуск. Пожелавам Ви, където и да се установите да живеете, да не забравяте, че сте българи, да се гордеете с това и да го предавате на поколенията си“!

Вълнението ни е огромно, не само заради мястото, на което се намираме тук. Тук още се чуват стъпките на Левски- най-великият българин, който ни дава пример как трябва да се развиваме и какви трябва да бъдат ценностите ни.

Вълнението ни е и от това, че всички ние създаваме история. Вие учениците прокарвате път, който ще бъде в основата на Вашия бъдещ живот. Учителите, които избраха да дадат знанията си и да участват в полагане на основите на училището. И не на последно място Община Стара Загора начело с кмета ни Живко Тодоров, който се доказа като млад човек с ясна визия за бъдещето на града, с готовност да приеме новаторството и с много големи грижи към младите хора.

Благодаря на всички гости, които днес уважиха нашия празник! Това още веднъж ни задължава да поемем отговорност към нашите деца, да им дадем максимални знания, за израснат като отговорни българи и да прославят името на България.

Честит 15 септември“!

Две са паралелките в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи -„Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“. 52 -ма са учениците – по 26 в клас. Назначени са и първите преподаватели. Български език и литература ще преподава Неда Русева. Любомир Любенов ще преподава математика. Двама са преподавателите по английски език Милена Добрева и Цветелина Енчева. По информационни технологии учител е Румен Данчев. 18 часа седмично учениците ще изучават интензивно английски език . Останалите предмети са по учебен план, приет от педагогическия съвет на училището.

Докато приключат ремонтните дейности училището е разположено в сградата на СУ „Иван Вазов“.

Росица Ранчева