Творци преоткриха Стара Загора в новата творческа зона

Творческата отсечка „Сава Силов“ прие втората есенна програма на Творческия колектив „На улицата“.

За първи път Стара Загора прие бъдещето на българския урбанизъм.

Преоткриването на Стара Загора стана мото на втората есенна програма на Творческия колектив „На улицата“ в творческата отсечка около Пингвините и уличката „Сава Силов“. Основни млади архитекти в страната дебатираха два дни в първи по рода си дискусии на терен. Децата на Стара Загора получиха дни забавления и образователни игри. Кино, работилници, изложби и концерт на открито, както и базар на изкуство, рамкираха уикенда. Това е равносметката от последните дни – благодарение на доброволни безвъзмездни усилия в ограниченията заради Ковид. Преди месеци колективът даде на Стара Загора поредица от концерти в новата пешеходна зона „Цар Симеон Велики“ – отново безвъзмездно.

Началото сега бе дадено с урбанистичен маратон, който събра основни архитекти, урбанисти и изследователи на градската среда от новото поколение. Те обиколиха горещите архитектурни точки на Стара Загора, а после заформиха оживена дискусия в Къщата на архитекта. Сериозен интерес събраха представянията на архитектите Любо Георгиев от „София план“, основен автор на новата стратегия за развитие на столицата, и Явор Панев от творческия квартал на Варна. Традиционно добре приета в Стара Загора, арх. Дора Иванова от проекта Бузлуджа разкри последни подробности от спасителните дейности по монумента, заедно с колегата си реставратор Радослав Илиев. Старозагорската млада генерация архитекти бе представена от Велимир Георгиев, а едни от най-нетрадиционните презентации бяха на урбаниста Ангел Бондов и на социолога д-р Дона Пикард, която показа перспективите на набиращото популярност градско земеделие.

Арх. Мартин Паскалев, Мирчо Христо и Първан Симеонов бяха домакини на форума. Специално за него дойде и легендарният български урбанист Белин Моллов, а част от дискусията стана и главният архитект на Стара Загора, арх. Виктория Грозева.

В Къщата на архитекта бе открита и изложбата на Рад Димитров с фотографии, вдъхновени от старозагорски балет. Рад е част от изключително успешния екип на старозагорската опера, която също е елемент от мрежата на Творческия колектив „На улицата“. Съорганизатор бе медийният партньор, старозагорският портал за култура и обществен живот Долап.бг. Изложбата остава и в идните седмици.

Друга част от Колектива – Кукленият театър – не пропусна да зарадва най-малките, а и не само тях. Дните на програмата бяха изпълнени с представления на лятната сцена, работилница с иновативната техника на детска градина „Светлина“, открита репетиция в творческия уъркшоп „Майстора и Маргарита“ и какво ли още не.

Благосклонното старозагорско слънце даде пълен картбланш на феста. Това превърна и Пингвините в спонтанна кинозона в топлата съботна вечер. Двама старозагорци – Петър Дойчев и Гордан Коев – показаха за пръв път в града си лентата си за Вапцаров „Песен за човека“. Лятната прожекция бе дело на хората от Международния младежки център. Центърът подпомогна и информационна работилница на ключовия старозагорски Спасителен център за диви животни.

През това време, знаковата къща на Веселин Ханчев стана изложбено пространство. Десислава Танева, преподавател в старозагорската математическа гимназия, събра творби от ученическия проект „Пресъздай картина“. Намесите в изкуството се превърнаха и в артистични намеси в градската среда – паната грейнаха на оградата на Ханчевата къща. Зад оградата пък пролича почистеният двор. Къщата е занемарена от години, но от известно време хората от Творческия колектив насърчават няколко почиствания, докато се очаква решаването на съдбата на забележителната постройка.

Къщата на Архитекта по традиция се превърна в споделено пространство и базар за изкуство, с усилията на неуморната Боряна Каниду, а в неделя вечер прие и концерта на провокативния дует „Ша-Ша“ . Той е създаден през 2009 година и в него участват Гергана Добрева и китаристът Светослав Колев- Цвъри. Името идва от комбинацията „шантави/шашаваи и шарени“, което вероятно се отнася, както за самите персони, така и за музикалния им репертоар, който се формира и влияе от блус, джаз, рок и други сходни стилове.

Гергана Добрева е старозагорка, нейните родители са музиканти и са истински щастливи, когато тя хваща китарата в ученическите си години. Музиката е нейно призвание, не се е чувствала изкушена да заживее в чужбина, усеща мисията си тук, в родината, да създава творчество на български език.

Светослав Колев- Цвъри е дългогодишен китарист на Подуене Блус Бенд. Определят го като един от „последните китарни герои в българския рок“. Свирил е епизодично с Ахат, Стенли, КГБ (Кольо Гилън Бенд), Георги Минчев, PIF, Арабел Караян, Мери Бойс Бенд, Стефан Вълдобрев. От лятото на 2012 г. към тях се присъединява басистът Доменико Форнари – италианец, който живее в България и с удоволствие се включва в клубните изяви на дуета. Текущата година е била както трудна, така и пречистваща, даваща възможност за повече време за себе си и е довела до заключението, че е време за издаване на трети албум, който се очаква да излезе през 2021 година. Пожелахме си повече възможности за срещи с дуета в града на липите и повече съвременна българска музика, която е различна от регетон тенденциите, а стъпва на джаз и блус звученето и другите класически стилове.

Купонът продължи и в двете емблематични заведения на улицата – реставрираната чудна старозагорска къща и някогашната поетична кръчма на града.

Първан Симеонов

Снимките са на Деница Шишкова