На Кръстовден – празнични литургии и молитва за началото на учебната година

Господ Иисус Христос: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие. Истина ви казвам: който не приеме царството Божие като дете, той няма да влезе в него.“ 

От Марка Свето Евангелие 10:14-16

На 14 септември, Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст Господен (вж. по-долу). Във всички храмове в Старозагорска епархия ще бъдат отслужени литургии. По традиция в края на службите към Бога се отправя обща молитва за преуспяването на младите в добродетелния живот и полезното знание през новата учебна година.

В Митрополитския храм „Св. Вмчк. Димитър“ в град Стара Загора, молитвата за благодатна учебна година е с начален час 18:00.

Приканват се учениците от всички възрасти, родителите им и близките им да вземат молитвено участие.

За празника:

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 година тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.