Красимир Вълчев:“Тракийският университет е един от най-ценните капитали на Стара Загора и региона“

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията по откриване на новата академична година за Тракийски университет Стара Загора. Това стана навръх Кръстовден 14 септември 2020 г.

Събитието започна с песента на камбаните и с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев в храм „Св. Патриарх Евтимий“ в Студентския град. Форумът се препълни със щастливи студенти и гости, в очакване на една здрава, щедра и успешна нова, 26-та учебна година за един от най-реномираните български университети.

Събитието уважиха заместник председателят на Народното събрание Емил Христов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Гергана Микова-областен управител на област Стара Загора, Стефка Здравкова- областен управител на област Хасково, Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, Станислав Дечев – кмет на Община Хасково, д-р Теньо Тенев -кмет на Община Раднево, Николай Кънев -кмет на Община Николаево, народните представители Радостин Танев и Георги Гьоков, Иванка Сотирова -зам.кмет на Стара Загора по образованието, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, знаковият физик- учителят Теодоси Теодосиев, който е член на университетското настоятелство, проф. Иван Станков – председател на Настоятелството, директори на дирекции, на училища, на културни институции, общински съветници, видни общественици. Тук бяха още всички декани на факултетите, директори на колежи и други университетски структури, всичките новоприети 1200 първокурсници и техните родители, студенти , преподаватели, журналисти и др.

За мене е особена чест и удоволствие да Ви поздравя в този тържествен ден, каза ректорът доц. д-р Добри Ярков. – Искам да Ви споделя, че сърцето ми е изпълнено с радост, като виждам толкова много млади хора. От 9 месеца съм ректор, но 6-те месеца от моя мандат минаха в пандемична обстановка. И това е първият ден, в който широко отваряме вратите на Тракийския университет.

Благодаря Ви, че избрахте Тракийския университет и Ви уверявам, че не сте сбъркали, защото към днешна дата 97.8% от местата за държавна поръчка в университета ни са запълнени. Това говори, че интересът към нас е изключително голям. Освен от цяла България имаме студенти от 48 държави, които са пожелали да учат в Тракийски университет. Уверявам ви, че изборът Ви е правилен, защото познавам преподавателите, които са изключителни професионалисти. Те ще Ви дадат възможност да станете най-добри в избраните от Вас професионални направления. Убеден съм, че когато завършите ще бъдете наша гордост, че сте учили в Тракийския университет“.
„Първият учебен ден винаги е свързан с тръпка и емоция. Поздравявам ректорското ръководство за това, че организира такова добро тържество за откриване на учебната година, за да не се загуби емоцията от този ден, каза в приветствието си министър Красимир Вълчев. – Поздравявам всички студенти за избора, който са направили да учат в Тракийския университет. Тук е мястото, където ще получите достъп до преподаватели, които ще ви помогнат да осмислите живота и смисъла в науките, които сте избрали.

През 21 век преподавателят не е този човек, който ще Ви даде информация, а ще Ви упъти в морето от информация. Ще Ви помогне да концептуализирате, да изградите структурирани знания и в крайна сметка да станете добри специалисти“.

Министърът припомни, че днес в системата на висшето образование постъпват първокурсници, които изцяло са родени през 21-ви век. Според него Тракийският университет е може би най-ценният капитал, който има градът и регионът. Навсякъде университетите са центрове на иновационни екосистеми, на научни и индустриални инициативи. Той поздрави ръководството на Тракийския университет и за това, че е активно и следва тази стратегия. Днес обаче нито едно висше училище не може само да се справи, защото живеем в един свързан свят. И колкото сме по- свързани, толкова по-голям е шансът да просперираме.

Университетът работи заедно с Община Стара Загора по най-важните инициативи, заедно с другите структури в региона, коментира министърът. – Това, което прави в основните направления -медицина, аграрни науки, техниката, ще запази, ще утвърди и ще превърне Стара Загора в един от центровете за развитие. Стара Загора трябва да бъде един от центровете на полицентричния модел, а това изключително много зависи от активността на Тракийския университет. Преподавателите тук са най-ценния капитал на региона и те трябва да бъдат използвани максимално.

Затова поздравявам ръководството, че откри обучение в професионално направление компютърни системи. Заедно с Техническия университет е пример за свързаност. Работи с университета в Хановер. Днес всички ние можем да бъдем пълноценни граждани само, ако се чувстваме част от една по-голяма общност. Шансът на всяко училище е да бъде свързано в европейски мащаб. Бъдещето ще бъде на тези висши училища, които са свързани и са част от европейското научно пространство“.

Министърът отправи поредното си поздравление за добрата материална база и увери,че
Министерството ще продължи
да подпомага университета. Наскоро са предоставени средства за реновиране на общежитията.
Най-важен е обаче образователният процес! На всички студенти министърът заяви че,
21 век ще бъде времето, в което дипломата няма да има толкова голямо значение. Ще бъдат важни знанията и уменията. „Учете, за да бъдете знаещи и можещи хора! – пожела Вълчев. -Това е свързано с активна ангажираност през цялата учебна година. Ученето не може да бъде добро и качествено, ако се учи само от сесия на сесия и от изпит на изпит. Нашите преподаватели са добри. Моят апел е да бъдат и по-взискателни!

Ще работите в десетилетия, през които ще трябва да сменяте не просто работни места, а професии. Това предполага по-широка база от знания и умения. В по-голяма степен се завръща концепцията за множествена интелигентност. Това предполага четене по повече дисциплини и придобиване на знания през целия живот… Желая здрава година, защото това ще бъде най-важното през идните месеци!“- категоричен е просветният министър.
„Поздравления за всички млади хора, които са избрали българското земеделие за полето на развитието си. Пожелавам Ви от сърце успех!-каза в приветствието си министър Десислава Танева.- Държавата в лицето на Министерство на земеделието и най-вече частният сектор, очакват с огромна надежда всички млади хора, които завършват в Тракийски университет, за да работят в системите за едно по-конкурентно и развиващо се все по-добре българско земеделие. България винаги е била аграрна страна. Нашият сектор е изключително добре развит, особено част от растениевъдството. На Вас, на Вашите знания и на Вашите успехи може да се гради успехът на аграрна България. Пожелавам Ви го от сърце“.

Министър Танева поздрави университетското ръководство за усилията му в научния сектор. Тя съобщи, че Тракийският университет ще сключи в края на месец септември т.г. пет нови договора за подкрепа на иновации за над 4 800 000 лв. Резултатите от изпълнението на проектите ще са в помощ на българското земеделие. Бъдете здрави и успех на всички“!

Искам да поздравя ръководството на Тракийски университет, което за много кратко време успя да направи много промени, да открие нови специалности, да спечели нови проекти и допринесе град Стара Загора да придобие един нов статут със своето висше образование“, каза по време на церемонията градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.- Поздравявам и Вас, студентите, че избрахте нашия град, защото благодарение на Вас, млади хора, Стара Загора е толкова добре развиващ се град, с огромна перспектива, който, сигурен съм, ще реализирате в бъдеще. Тракийският университет има може би най-добрите преподаватели в България, така че Вие сте избрали правилното място. Те ще Ви помогнат да придобиете нови знания, да станете по-добри хора и по-успешно да се впишете в обществото, което Ви очаква“.

Младите хора поздрави и физикът Теодоси Теодосиев, който припомни, че „живеем в епоха на шеста научно техническа революция. Човек се учи докато е жив, но истински незаменимите хора на бъдещето ще са тези, които ще могат да правят това, което машината не може, които ще се реализират след Гугъл и Интернет, които не са мерило за знания и възможности. „Надявам се, че тук ще се възпитават хора, които ще бъдат практици-едни незаменими хора, които ще творят бъдещия свят“, – каза легендарният Тео.

Екатерина Михайлова и Павел Маринов получиха от бъдещите абсолвенти символичния Ключ на знанието и дадоха дума, с него да продължат започнатия път напред и нагоре.

Над 8000 са студентите на Тракийски университет. Над 1 200 са първокурсниците, които ще се обучават в 36 бакалавърски програми, осем от които са нови. Заедно с магистърските програми специалностите са над 100.

На края на стегнатото, елегантно и емоционално тържество, студенти поднесоха цветя на всички 9 декани и директори на звената на Тракийски университет. Последното десето цвете беше за ректора, символизирайки 10-те пръста на ръцете. Т.е. всички заедно, като едно сърце, един дух и един устрем ще вървят успешно по пътя на знанието. Завършек на тържеството бяха 120 балона в цветовете на националния трибагреник, които полетяха в небето, като символ и благопожелания за успеха на Тракийски университет.

Преди официалната част, пъстра програма поднесоха Бенда „Макрофагос“, студентска група за латино-танци и студентски фолклорен ансамбъл „Траки“.

Официалните гости получиха новоизлязлата книга „Ректорите на Тракийския университет разказват“ посветена на 25-годишнината на старозагорската алма матер.

Росица Ранчева