Ученици от ППМГ „Гео Милев“ вдигнаха изложба „Пресъздай картина“

На 12 септември 2020 г., един от акцентите в проявите на Творчески колектив „На улицата“ беше откриване на фотоизложба на ученици от ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора. Върху оградата на Ханчевата къща на ул. „Сава Силов“, елегантно подредени са 30 творби на тема „Пресъздай картина“ . Те е дело на възпитаници на преподавателката по изобразително изкуство Десислава Танева.

„Изложбата „Пресъздай картина“ е провокация към моите ученици, докато бяхме в дистанционно обучение заради СOVID-19, уточни при откриването г-жа Танева. – Целта беше учениците да пресъздадат на живо картина на известен художник, чрез различни похвати: да се облекат и гримират като персонажи от съответната картина или да възпроизведат настроението, състоянието в платното , да направят колаж, който да стане достояние до другите, да ги стимулират да харесват изкуството.

Получиха се интересни снимки. Учениците с голямо въодушевление и творчески подход се впуснаха в изпълнението на тази задача“.

Десислава Танева е „откраднала идеята“ от световните музеи, които провокираха по този начин своите почитатели по време на пандемията.

На изложбата са показани 30 фотоси, които са част от колажите 30. Цялата изложба е качена на сайта на Професионалната природо-математическа гимназия „Гео Милев“, която наброява над 70 снимки.

В това предизвикателство са се включили по желание ученици от V до ХІІ клас включително, въпреки че в ХІ и ХІІ клас не се изучава изобразително изкуство.

Предстояща е нова изненада. Има изпълнен вариант и с плакати, но засега е само виртуална.

Събитието уважи и директорът на гимназията Мариета Петрова.

Росица Ранчева