НУ „Кольо Ганчев“ е успешен модел за работа в триединство

За втора година Министерски съвет одобри за иновативно Начално училище „Кольо Ганчев“ Стара Загора. Освен в прилагане на нови методи в учебния процес, постиженията през последните няколко години са в активното участие на родителите в училищния живот.

„Родители, деца,учители и помощен персонал сме приятели, а училището чувстваме като наш дом. Идеята ни е всички заедно да участваме в училищния живот “- категорична е амбициозната и отдадена на каузата директорка Галина Петкова.

Събитията, празниците и инициативите съпътстват живота в училище от началото на учебната година, до последния ден преди лятната ваканция.

По принцип новата учебна година се превръща в празник на целия квартал, защото всичките му граждани, макар в момента да нямат ученици, са били ученици в това старо, близо 150 годишно школо. Поради разпоредбите за спазване на изисквания за пандемията, новата учебна 2020/2021 година ще започне по-скромно , с кратко тържество в задния двор на кварталното училище. Естествено най-развълнувани ще са 27-те първокласници. Децата ще бъдат посрещнати и въведени в училище от четвъртокласниците. Те ще разкажат на новите ученици колко е хубаво училището и най-важно, какви интересни инициативи се случват в него.

Следващото голямо събитие е Денят на Стара Загора- 5 октомври, коментира г-жа Петкова.- Общината организира много и различни инициативи, но се готвим специално за празника.

Обикновено представяме голям концерт с участието не само на ученици от нашето училище, но и на децата от приятелската детска градина No11 “Загоре“ и самодейци от Народно читалище „Кольо Ганчев“. Тук се представят нашите извънкласни клубове по народни танци, по зумба, йога упражнения, съчетани с изправителна гимнастика, музикалното студио и др. Кани се и народен оркестър, за да се превърне тържеството във веселие. Задължителен е Коледният концерт, Гергьовденският концерт , които се превръщат в празник на квартала. 8-ми март се организира от майките и учителите. Педагогическият ни персонал изненадва всяка майка с цвете, поднесено с любов.

По повод Деня на християнското семейство, се организира конкурсът „Аз и моето семейство готвим“. Това е най-забавният празник и децата искат да се провежда всеки месец. Продуктите се осигуряват от училище, но за да бъдат по-оригинални и да спечелят конкурса, някои семейства носят различни добавки и от къщи. Журито е от професионалисти от ПГОХ „Райна Княгиня“, което допринася участниците в него да се считат за много значими. Това е първият им конкурс. Стремим се да възпитаме у нашите ученици любов и признателност към родното място. Трябва да знаем и да тачим корените си, традициите си, да участваме всички в живота на квартала и на града, за да бъдем съпричастни и ангажирани в надграждането и развитието им“.

Градинското парти се прави в края на учебната година. Родителите приготвят домашна храна – сандвичи, сладки, баници, бюреци, палачинки и др. Всеки клас си прави шведска маса за почерпка. Училището раздава награди на най- оригиналните и щедри почерпки. След това се прави дискотека за децата и родителите.

„Изключително важна и ползотворна е връзката в триединството -ученик, учител, родител, каза директорът Галина Петкова.- Радваме се, че родителите ни имат пълно доверие и откликват при реализиране на всички наши идеи. Предстои ни пред сградата да направим кокетен парк, така че децата да се чувстват уютно. Родителите ще участват с труд, а средствата осигуряваме от бюджета на училището. Така много по-лесно се случват нещата. Комуникацията между нас и родителите е много добра. Винаги сме толерантни към децата със специални образователни потребности (СОП). Във всеки клас има поне по трима със СОП, някои от които са с доста тежки заболявания. Учениците ни са възпитани да не ги приемат като различни, а като другарчета, които се нуждаят от конкретна помощ и подкрепа. Дори може да се каже, че децата учат родителите си на толерантност“.

Общо учениците на НУ „Кольо Ганчев“ са 113, в т.ч. и 16 от подготвителна група.

Ръководството е обявило конкурс за лого на училището. Предстои написване и издаване на история на НУ „Кольо Ганчев“. На децата им е възложена изследователска и събирателска работа, тъй като в това училище, което е с почти 150 годишна история са учили техните пра-пра-пра баби, дядовци и родителите им.

Росица Ранчева