Деца от ДГ „Светлина“ рециклират хартия, рисуват с пясък и майсторят комикси

На 12 септември 2020 г., в съботния предиобед, изключително интересни събития, по програмата на Творческия колектив „На улицата“, събраха десетки деца, родителите им и много граждани пред сградата на Старозагорския куклен театър. Тук, върху две дълги маси, деца от четвърта група и учителите им от Детска градина „Светлина“ Стара Загора, като добри магьосници, превръщаха накъсаната на парчета стара хартия, в нова, многоцветна и красива, от която други сръчковци изработваха прекрасни поздравителни картички.

„Процесът на рециклиране започва с накъсването на хартия, която се накисва във вода, обясниха госпожите Мария Кузманова и Рая Енчева.- След това се смила в кухненски робот, докато се получи пулп. В определено съотношение, пулпът се смесва с вода и се обърква, докато се получи хомогенна смес. Тогава се прибавят различни семенца, листеца от роза, чимшир, лавандула и др. След това две рамки с размер А4, едната от които е като сито, се потапят в разтвора. Изчаква се водата да се изцеди хубаво. Маха се горната част на рамката. С предварително изрязано чаршафче, започва операция подсушаване с попивателна кърпа. Новата хартия върху чаршафчето се закача на въженце и след като изсъхне, внимателно се отделя от плата“.

Процесът на съхнене и получаване на готовия продукт е около час на силно слънце. Получената нова хартия е много красива. С нея децата си изработеха оригинални картички.

Тъй като семената не са термично обработени, хартията може и да се засади. Тази година, по случай настъпването на месец март, с рециклираната хартия се направиха мартенички, която малчуганите засадиха в Аязмото, а през късна пролет видяха, че сложените в нея семенца са поникнали.

С този вид експериментална дейност, децата усвояват и свойството на водата за разтворимост. Цялата дейност е и с екологична насоченост, тъй като се възпитава опазване на природата и грижовност към нея.

Тази извънредно интересна дейност – учене чрез правене, децата извършват в часовете по конструиране и технологии извънучебната дейност.

От другата страна на площада пред театъра бяха заели позиция художниците на „Светлина“.

На рамкирани платна са очертани предварително фигурите, които ще се изработват. Върху платното се слага лепило С200 и децата с пръстчета поръсват многоцветен пясък и изпълват очертанията. Получените картини са много красиви и след завършването им, украсяват стаите, занималните и коридорите на детската градина. Този вид занимание се практикува от два месеца,уточни учителката Пламена Вецова .

Другата задача е изработване на комикси с маркери върху работни листи. Детската градина е базова за Педагогически факултет на Тракийски университет. От настоящата година се въвеждат нови експериментални форми на художествени дейности с децата. Те са ръководени от Петя Иванова, студентка на доц. д-р Ани Златева.

В този ден, темата на комиксите беше различните човешки емоции.

В занимателните, но и много полезни демонстрации се включиха и родители, и граждани и други деца.

Преди това, децата на „Светлина“ бяха наградени от ръководството на Кукления театър не само с посещение на спектакъла „Червената шапчица“, но и разглеждане на сцената, на куклите, запознаване с артистите и пр.

Росица Ранчева