Силен втори ден от урбанистичните срещи в Стара Загора

На 11 септември 2020 г. Творческият колектив „На улицата“ проведе втория ден от урбанистичните срещи, организирани от арх. Мартин Паскален, Първан Симеонов и Мирчо Христов.

„Предвидената следобедна разходка започнахме от Къщата на Архитекта, през „Пингвините“, минахме през Градската градина и излязохме в пространството зад Универсалния магазин, разказа за Dolap.bg арх. Мартин Паскалев. За това място има спечелен проект, който някога ще бъде реализиран, след като се изясни собствеността на подземния паркинг. За колегите от София и Варна и другите гости на събитието, това беше много интересно петно. Ние старозагорци, сме свикнали с това място, знаем го и го възприемаме по един начин, а те с неутрален поглед го коментираха. Разменихме интересни тези. Като цяло смятат, че това е едно добро продължение на пешеходната зона – от главната улица да се изнесе на север и през годините, ако има нужда, все по-на север да върви, стигайки до Античния форум „Августа Траяна“ с всички културни средища наоколо“.

Разходката е продължила край сградата на Пощата, която се е оказала „пирон в програмата“. Сградата на Пожарната също е била коментирана- дали там й е мястото. Повечето архитекти са изразили становище, че мястото е удобно, защото е в центъра на града. Т.е. близо е до всяка точка на града. По-скоро въпросът опира до организация на движението, с приоритет на пожарните автомобили, а не до преместване на сградата на друго място. Много приятно впечатление е оставила павираната, а не асфалтирана улица край Пощата. Пътят е продължил по улица „Пазарска“ с няколко интересни сгради от модернизма. Изказаните мнения са били, че ако се търси дух на това място, на бизнесът, който се е нанесъл случайно, не му е тук мястото. Това е коментирана тема, която се налага от бизнес-живота в региона.

От там през парк „Александър Стамболийски“ – Алана, който също е въодушевил гостите със зеленината, спокойствието и сенките, групата е стигнала до бул. „Патриарх Евтимий“. Те професионално са погледнали храм „Св. Богородица“ и трите стари къщи около него. Това е приятно място, което в бъдеще също може да бъде развито като локация за социален живот.

Обратният път до Къщата на Архитекта е била пешеходната зона, водени от арх. Велемир Георгиев, който е един от проектантите й. Той е представил на място процесът на реализиране на проекта и отношението проектанти – община. Първосигнално гостите са нахвърлили различни предложения, които са нова гледна точка за развитието на градските пространства.

Вечерта е продължила с беседа на арх. Явор Панев от Варна. Той е представил проекта „Таляна“ – квартал във Варна: проблемите, с които са се срещнали, изминалия път, даденостите, тъй като са имали квартала със старите сгради и архитектурата, която се търси в такъв тип пространства и пр. Работата на Таляна продължава.

Вторият модул е представен от арх. Любо Георгиев. Той е директор на Софпроект и основател на „Визия за София“. Той е изложил цялостната стратегия за развитието на столицата до 2050 г. Арх. Георгиев е говорил подробно за събиране на огромна база данни, за да се стъпи за проектирането на развитието на града. Това е систематичен и математически подход, интересен прочит на нещата от такава гледна точка.

Последен участник във вечерта е бил арх. Велемир Георгиев. Той е представил идеята за пешеходната зона на Стара Загора, обособените зони, интересни снимки, направени с дрон за процеса на изграждане и окончателното завършване на зоната. Във втората част арх. Георгиев е представил идеите си за доразвиване на възможната пешеходна зона на Стара Загора в т.ч. и кои улици биха могли да се превърнат в пешеходни. Дори в момента шофьорите ги избягват. Т.е. хората сами започват да ги определят и в даден момент ще стане естествено тези улички да бъдат затворени за автомобили или да бъдат само ползвани от местните жители.

И през двата дни с нас беше главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева, уточни арх. Паскалев.- Всички бяхме в творческо и приятелско настроение, коментирайки, обсъждайки и мечтаейки на глас. Радвам се, че имаше много граждани, които се интересуват от градската среда и как може тя да се развива в бъдеще. Според мене се получиха доста богати и ползотворни събития. Считам, че постигнахме поставената от нас цел да привлечем по-широк кръг граждани, които да проявят интерес към темата“.

Росица Ранчева