Стара Загора е фаворит в мемоарната книга на проф. Цанко Яблански „Наука, политика и дипломация“

На 10 септември 2020 г., ден след като проф. Цанко Яблански навърши 76 години, в лапидариума на Регионален исторически музей Стара Загора, се състоя премиера на новоизлязлата мемоарна книга на професора „Наука, политика и дипломация“. Пред многобройната публика от близки, приятели, колеги, бивши студенти, общественици, журналисти, редакторът на изданието Петър Драгиев маркира някои от акцентите в нея. Според него едно от съпровождащите впечатления в цялото обемно четиво е уважението на Яблански към всички хиляди хора, с които е контактувал. То започва към родителите и семейната среда, към овчарите братя Амбови от село Медковци, учителите в гимназията, студентството, студентите и колегите му в Тракийски университет, към обществото като цяло. Уважителността на проф. Яблански е всепризната и една от най-силните му страни.

Сериозно място е отделено с признателност и любов към съпругата му Лили, която в началото на тази година се пресели в по-добрия свят, към сина и дъщерята, към внуците, които са негова гордост и радост.

Страниците с чувство за хумор и шега разказват за спортните увлечения на Яблански от детските години до сега като добър плувец и волейболист, тенисист, скиор, почитател на конния спорт. Не на последно място е отделено подобаващо внимание и на тромпетиста Яблански, който и до ден днешен изпълнява джазови парчета, както това е правил в ученическите и студентските си години.

Голяма част от изданието е посветена на научната дейност на автора и израстването му като световен учен в областта на генетиката и селекцията на животните. Проследени са хронологично първоначалните му научни интереси, първите успешни стъпки, специализации, защитаване на научни степени по цялата стълбица от асистент до професор, участието му в световни научни форуми. Считам, че това са не само неподправени спомени за изминалите десетилетия от живота на професора, но и съществен принос за историята на Тракийски университет, чиято 25 годишнина се чества през 2020 г. Трябва да се знае, че проф. Яблански е един от важните радетели за създаването и утвърждаването на Тракийски университет, с реален принос за реализиране на международни проекти, за популяризиране на старозагорската алма матер по света.

Безспорен фаворит на изданието е Стара Загора и четиригодишния кметски мандат на проф. Яблански. През 1995 г. той става първия кмет в България, избран на първи тур като кандидат на Съюза на демократичните сили. Страниците разказват за онези много трудни години на безпаричие, на конфликти, на проблеми от всякакъв характер, но и за стотици честни и предани старозагорци, които въпреки всичко, водени от кмета, не са допуснали нищета в областния град. За най-голямо свое постижение кметът Яблански определя газифицирането на Стара Загора, началото на нормализирането на водоснабдяването и канализацията на града, невероятните комбинации, които заедно с д-р Евгений Желев като главен лекар на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са правили, за да се осигури нормалната работа на най-голямата болница.

Откровен и сладкодумен разказвач, в книгата са отбелязани десетки важни събития, имена на обикновени хора и на големи личности, сбъднати мечти и спечелени битки. Така изследователите на Стара Загора имат възможност да попълнят някои бели полета от най-новата история на града и общината.

След кметуването проф. Цанко Яблански един мандат е посланик на България в Израел. И тук има много какво да се прочете и научи, тъй като дипломацията е тънка и отговорна работа, която отваря много врати за страната, която представляваш.
Много присъстващи не само поздравиха автора за положения две годишен труд за написване на голяма и стойностна книга. С изказванията си, те допълниха с благодарност и признателност делата на една от знаковите личности на Стара Загора, оставила дълбока диря в нейната хилядолетна снага.

Приятно допълнение към събитието беше презентирането на богат снимков материал с нови допълнителни обяснения, поднесени от автора с чувство за хумор. На финала имаше и чаша вино за наздравица с пожелание за здраве и творческо вдъхновение.
Следващо представяне на книгата е уговорено за София и Тел Авив. Вероятна покана се очаква и от родния град на автора Бяла Слатина.

Росица Ранчева