Изложбата на Рад Димитров и ангелите, които и летят

Изложбата „Изкуството съживява“ на художника-фотограф Рад Димитров бе открита на 10 септември в Къща на архитекта. Изложбата е събитие, част от програмата „Преоткриваме Стара Загора“ на Арт Колектив.  Фотосесията е самостоятелен проект на Рад Димитров, финансиран по Програма Културен календар на Община Стара Загора и реализирана със съдействието на Държавна опера-Стара Загора.

„Благодарим ти, Рад, че си с нас и отразяваш цялостната дейност на нашия оперен театър. Всичко, което се случва в него, няма как да бъде показано от човек, който не е артист. Улавянето на мига е плод на големи усилия. Тези толкова млади и очарователни балерини и балетисти в твоите фотографии вдъхват живот на необичайни, дори грозни места, защото самите те са красиви и изящни. А ти си уловил свещеното напрежение на позата  в мига и си предал тази красота. От снимките ти бихме могли да направим луксозен албум. А сигурното е, че ще покажем изложбата пак във фоайето на Операта по време на Фестивала на оперното и балетно изкуство“ – каза при откриването на изложбата Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

„Радвам се, че и с тази изложба успяваме да завземем пространства, които за нас са необичайни – с талант, с мисъл, която е вложена. Тези фотографии са картини – „реклама“ не само на определено място – те имат философско съдържание. Така и ги подредихме – самотната балерина, след това е любовта, след това самотата, летеж в пространството и накрая отново връщане към самотния артист, защото артистът твори в самота. Има дълбок смисъл във всяка снимка. Радвам се, че Рад усеща таланта и артистите лично, защото това е много важно за такива фотографии“ – каза от своя страна Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора.

„ Ще разкажа интересна случка по време на снимки…Работно хале, всички работещи там са омазани с машинно масло. Виждат как в тази „мизерия“ да го кажем, влизат две бели балерини. „Аз не мога да повярвам, това е като някакъв сън. Ремонтирам някакви локомотиви и виждам – сякаш ангели слизат в депото“ – казва един от работниците. А когато ги видя и в пози – каза: „Те освен че са ангели, ами и летят!“

В 22 кадъра в изложбата са показани балерини и балетисти от трупата – Ивайло Янев, Адриан Молина, Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивелина Вшоуек, Александра Остатек, Джулия Рагуза, Анемике Брус, Мартина Префето.

Изложбата може да бъде разгледана до 24 септември в Къща на архитекта.

Долап.бг