Архитекти и граждани преоткриват Стара Загора

Под логото „Преоткриване“ на 10 септември 2020 г. Творческият колектив „На улицата“ проведе първата част от архитектурния маратон. Участваха старозагорски архитекти и техни гости от страната, както и любознателни граждани.

„Събитието започна с урбанистична разходка по оста „север-юг“ спрямо центъра на Стара Загора“, разказа за Dolap.bg арх. Мартин Паскалев, който заедно с Първан Симеонов и Мирчо Христов са организатори на проявата. „Разгледахме някои от местата, които са известни за старозагорци, но непознати за гостите ни. Началото беше емблематичната „Гъбата“ пред Общината, а посоката – на север по бул. „Митрополит Методий Кусев“. Видяхме сградите на Драматичен театър „Гео Милев“, Художествената галерия – Халите, Съдебната палата, Старозагорската опера – това културно ядро, организирано около разкопките на римския град „Августа Траяна“ . Коментирахме какво е извършено и какво още може да се направи. Погледнахме и две „кафяви петна“, които се намират около сградата и в подземието на НОИ. Там има много интересно помещение с витрини и вътрешен двор. На север от сградата има интересна локация, която сега се използва за паркинг , но в бъдеще може да бъде реализирана като място за развиване на ъндърграунд култура“.

Атрактивната група е продължила разходката си край емблематичната сграда на операта, това стилно средище на културата, спряла се е на моста над Форума „Августа Траяна“ и е продължила пътя си на север по булеварда. Там са видели няколко запазени стари сгради от 20-30-те години на ХХ в., които са добри примери на грижовност и обитаване. Голям интерес е предизвикала сивата изоставена сграда на ул. „Боруйград“, сгушена между други две сгради от различни епохи и нейния заден двор, както и заключената бивша кръчма, запазила спомени за някогашно място на старозагорската бохема.

Пътят е продължил на юг по ул. „Железни врата“ до двора на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ . Около него се извисяват два големи блока-добри примери на социалистическото строителство. Архитектите са надникнали в северозападния край на двора на училището, където са направени изкопни работи за бъдещия физкултурен салон , но са спрели, тъй като е излязла очаквана археология и започват проучвателни дейности.

Спирката на групата е станала в Къщата на Архитекта на ул. „Сава Силов“, където от 18:30 ч. е започнала същинската програма с четири модула и четирима гости, които са представили свои интересни проучвания в различни насочености.

Радослав Илиев е завършил във Франция специалност „Архитектурна реставрация“ и има интерес към архитектурата и строителството от времето на социализма. Той изложи гледната си точка, която не е типична за младите хора. Научно разсъждавайки по въпросите, той смята, че трябва да пазим архитектурните паметници от този период, тъй като те не са само политика, но и история.

След него се представи Ангел Бондов от сдружение „Не формално“. Той е урбанист. Разгледаната тема от него е „Хората за града“. Представи интересни намеси, правени по различни проекти в градска среда, приобщаване на жителите на определени райони за каузата, да пазят това, което е създадено за тях. Да бъдат полезни за обществото. Той развива идеята за създаване на различни локации.

Д-р Дона Пикард представи изследователски проект „Градско земеделие“ към БАН. Тя говори за ролята на гражданското общество за развитието на градското земеделие. Това е интересна тема, която в момента набира популярност в западния свят, но в нашето общество не е още на дневен ред. Тя подчерта, че това може да се използва и с образователна цел в детски градини и училища. У децата от малки да се създаде навик за грижа за земята. Целта е не толкова земеделието като източник на създаване на продукти и блага, а по-скоро да се възпита у подрастващите култура на грижа за земята.

Арх. Дора Иванова представи проекта си „Бузлуджа“ – една много интересна тема, която вълнува старозагорци. Тя разказа на какъв етап са дейностите на „Петолъчката“, какво е направено досега, какви са следващите стъпки. Общо взето присъстващите помечтаха с нея как тя си представя обекта в завършения му вид.

Вечерта се превърна в интересен професионален диалог с много въпроси и отговори.

Днес (11.09.2020) от 16:30 ч. пред Къщата на Архитекта започва втората урбанистична разходка по оста – изток-запад на града. Ще се посети пространството зад Универсалния магазин, улица „Пазарска“, ще се стигне до по-динамичния бул. „Патриарх Евтимий“ и обратно по пешеходната зона , за да се види реализираният ремонт, както и „джобовете“ предназначени за културни събития. Групата ще води арх. Велемир Георгиев, един от проектантите на ремонта на бул. „Цар Симеон Велики“, който от първо лице ще разкаже за намеренията на проектантите и за изпълнението им.

От 18:30 ч. отново в двора на Къщата на архитекта ще има беседи. Стартът е с арх. Явор Панев от Варна. Той ще разкаже за проект „Таляна“, който е арт -квартал на Варна. Арх. Любо Георгиев от „Визия за София“ ще представи темата „Планиране на хаоса или хаоса в планирането“.

Арх. Велимир Георгиев ще говори за „Възможната пешеходна зона“ . Това са неговите представи и анализи как може да бъде разширена пешеходната зона на Стара Загора с пресечни улици, с наличните пространства и пр.

Поканват се старозагорци и гостите на града на урбанистичната разходка и на беседите. Входът е свободен.

Росица Ранчева

Снимки: Деница Шишкова