Празник на изкуствата „Никола Манев“ предстои в Чирпан

На 12 септември 2020 г. в град Чирпан ще се проведе 20-то издание на Празника на изкуствата „Никола Манев“. Организатори на традиционното събитие са община Чирпан, фондация „Никола Манев“ и Къща-музей „П. Кр. Яворов“.

От 17:30 часа ще бъде премиера на биографичната книга „Живея в светлина“ на Исак Гозес за Никола Манев. Авторът е другарувал с художника повече от 20 години и е бил до последния му миг с него. От 19:00 ч. започва концерт с участието на актрисата Татяна Лолова, Георги Тошев – ТV- журналист и писател, Илина Михайлова – сопран и Деян Вачков – бас, солисти от Държавна опера Варна.

По традиция ще се проведе томбола. Късметлията ще получи картина на големия Никола Манев.

Когато през 2000-та година Никола Манев купи Тянковата къща и организира първия празник в двора под надслов „Обичам те, Чирпане“, от сцената публично заяви, че след години, къщата ще остане дарение от него на града, в който са родени родителите му, а той от дете е влюбен в него.- Това сподели за Dolap.bg Тодор Иванов, дългогодишен уредник на Къща-музей „Яворов“, председател на Фондация „Яворов“, а сега шеф на отдел „Култура“ в общинската администрация. – Тогава той дари и близо 30 картини, които проследяват творческия му път от 18-годишната му възраст, до последно, които са описани и заприходени официално.

От тогава минаха 20 години. Две години вече Никола Манев не е сред живите, но синът му Александър Манев и дъщеря му Сара направиха това, което той приживе беше решил. Административните процедури се проточиха, но преди няколко дни кметът на Чирпан Ивайло Крачолов прие при нотариуса това безценно дарение и къщата на Манев, заедно с дворното място, са собственост на Общината.

На времето Никола Манев получи 10 гигантски кристали от Бразилия от бизнесмена Илия Делев. За кристалите борбата беше голяма, защото Природонаучният музей имаше желание да ги прибере. Тогава лично вицепремиерът Лидия Шулева се намеси, за да останат в Чирпан. Сега, толкова години по-късно, с писмо на Илия Делев ясно се заявява , че кристалите остават за галерията и за Община Чирпан“.

Тодор Иванов разказа още, че Александър Манев, с когото поддържат от много години контакти, въпреки че носи холандската фамилия на майка си, е с манталитет на истински чирпанлия, много сърдечен и емоционален мъж. Той е амбициран да продължи делото на баща си. Той е също така сред учредителите през 2019 г. на фондация „Никола Манев“. Председател на фондацията е известният български юрист Хари Харалампиев – колекционер на творбите на Манев и  негов голям приятел. В ръководството на фондацията са братът на Манев – Добромир, Тодор Иванов, художници, фотографи, бизнесмени, колекционери, артисти, писатели и др. Фондацията има амбицията да бъде двигател на Празниците на изкуствата, които бяха открити от Никола Манев преди 20 години, заедно с Община Чирпан, с Фондация „Яворов“ и Музей „П.К.Яворов“. Намеренията са да се създаде музеен комплекс, в който да влезе Музеят на Яворов и Галерията на Никола Манев. Това ще улесни всички прояви и събития, които Общината замисля.

Александър Манев продължава традицията на своя баща вместо хонорари на творците, които участват в празниците, да дарява картини на Никола Манев.

Татяна Лолова, която на 12 септември ще бъде водеща на събитието, също ще получи такава картина като творец на годината. Солисти от Варненската опера -също ще се сдобият с картини на Манев.

Празниците на изкуствата се превърнаха в голямо събитие за града. Покрай Никола Манев тук са присъствали знаменити личности като Лили Иванова, Юри Буков, Теодоси Спасов, Любомир Левчев, Джоко Росич, Йорданка Кузманова, квартет Димов, Нешка Робева, Йълдъз Ибрахимова , Гинка Станчева, Йорданка Христова…които никога градът нямаше да види „на живо“. Тогава Никола Манев поемаше разходите им с картини. Традицията ще продължи.

Никола Манев e роден на 28 август 1940 г. в Пазарджик и израснал в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във Френската академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Има зад гърба си над 140 самостоятелни изложби в цял свят, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. Живописецът живее и твори от 45 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. Никола Манев купува старинната възрожденска Тянкова къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 30 свои картини от различните периоди на творческия си път.

Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници-стипендианти (1966), на златен медал от конкурса „Шенавар“ във Франция и на наградата за демокрация на къщата „Форд“ в Париж (1968). Почетен гражданин е на Чирпан (2003), Варна (2012) и Пазарджик (2013). Носител беше  на наградата „Златен век“ – звезда, на българското Министерство на културата (май 2013). През октомври 2016 г., по време на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България го обяви обявен за „Общински дарител на годината за средни общини“.

Умира на 26 август 2018 г. в Париж. Урната с праха му е положена в двора на галерия „Никола Манев“.

През 2021 година ще бъде официално открит малък площад в Чирпан на името на Никола Манев. Там ще се извисява мащабна бронзова фигура на живописеца в характерната му поза с четка и палитра в ръка, дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа..

Росица Ранчева