Осветиха първия бюст-паметник на дееца на Съединението Иван Андонов

Бюст-паметник на дееца на Съединението Иван Андонов/1854-1937/ осветиха в някогашното чирпанско село Мурсалково днес – Спасово, на 5 септември 2020 г.
Син на свещеник, той получава първите си уроци от поп Манол Коларов /1843-1918/, един от сподвижниците на Васил Левски и основател на тайния революционен комитет в чирпанското село. От днес бюст-паметникът на Андонов е редом до бюст-паметника на поп Манол на Алеята на славата в Спасово. Автор и на двете творби е скулторът Камен Тонов, който също е свързал живота си със селото, но твори в Малта.
Революционер, секретар на чирпанския революционен комитет, съратник на Левски, Иван Андонов е един от най-близките приятели на Захари Стоянов, учител, адвокат, журналист, депутат, партиен другар на Стефан Стамболов. Участник е в националноосвободителното движение от 1872 г., в Старозагорското въстание и Априлското въстание. Преди Освобождението една година е в затвор в Истанбул с присъда „Доживотен затвор“. По силата на Санстефанския договор той е сред 186-те освободени политически затворници.
След Освобождението, Андонов заема административни длъжности в Източна Румелия. Той е един от основателите и ръководителите на комитетите „Единство“. Активен член и секретар е на БТЦРК в Пловдив през 1885. Участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението. От 1887 г. е адвокат. На няколко пъти е избиран за народен представител, включително в Третото Велико народно събрание.
Иван Андонов има десет деца и пише спомени, които издава през 1927 г. в три тома. Това са „Спомени“ в два тома и един „Съединението“, припомни пред БТА инж. Андон Андонов, един от правнуците му, които присъстваха на освещаването на бюст-паметника. Инженерът е бил областен управител на Пловдив по време на кабинета на Иван Костов. Другият известен потомък на революционера е режисьорът, артист и художник Иван Андонов/1934-2011/.
Инж. Андонов дари на 150 -годишното читалище“Пробуждане“ в селото оригинали на първото издание на трите тома, които са се съхранявали в семейната им библиотека.
Гости на празника бяха кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и депутати.
Честването на Съединението в селото завърши с концерт на месните читалищни фолклорни състави.
В Спасово сега живеят постоянно близо 500 души и имаме активна читалищна дейност, разказа за БТА родолюбивият кмет Димо Нецов, който кара втория си мандат. И има още много идеи за бъдещето на селото.
Д-р Румяна Лечева, БТА