Стара Загора чества 135 години от Съединението на България

На 6 септември 2020 г. се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети „Съединение“.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Тази година, поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора, няма да бъде организиран общоградски ритуал.

От 9.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

От 11.00 ч. ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на Площада пред Общината.

От 9.00 до 15.00 ч. в парк „Артилерийски“ ще се проведе Рандеву „Августа Траяна“. По време на него ще бъдат представени исторически превозни средства. Музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група „Страйк“. За най-малките посетители на изложението ще бъдат организирани:рисунка на асфалт, рисунка на платно, състезание с детски колички с професионални аниматори.

По повод историческата дата – 6 септември, дружество „Традиция“ организира тематична изложба. На нея ще бъдат представени ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие, от периода на Освободителните войни. Тя ще бъде разположена в централната част на парк „Артилерийски“ от 10,00 до 16,00 часа. Точно в 12,00 часа членовете на Дружеството ще прочетат Прокламацията за обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Павлина Дудева