Петър Попдимитров е новият Почетен гражданин на Чирпан

Общинският съвет на Чирпан единодушно реши за удостои със званието „ Почетен гражданин на град Чирпан“ Петър Димитров Петров (Попдимитров). В мотивите се посочва, че през целия си съзнателен живот Петър Попдимитров е отдаден на народополезна дейност, която далеч надхвърля професионалните му задължения.

Попдимитров е обществено скроена личност със значителен принос за развитието на Община Чирпан. Той е първият председател на Бубарските съвети през 1970 г., а после завежда научната организация към Аграрно-промишления комплекс в Чирпан. Главен инициатор и радетел е за създаването на археологическата експедиция в местността Карасура. Издава две книги с резултатите от близо 50-годишната си изследователска дейност. Създава първия частен Палеонтологичен музей „Гема свят“, който привлича туристи и изследователи от цял свят. Петър Попдимитров е първият демократично избран кмет на Чирпан и полага основите на демократичното управление в общината. Във всички свои действия води политика на защита на родното и за просперитета на Чирпан.

Високото отличие ще му бъде връчено на тържествената сесия на Общинския съвет. Тя ще се проведе на 6 септември 2020 г., денят на Чирпан и честване на 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В празничния ден от 9:30 ч. на открито пред Художествена галерия „Георги Данчов- Зографа“ ще се открие изложба на 18 чирпански художници.

На паметника на Съединението в 10:00 ч. артисти от Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, начело с директора Ивелин Керанов, се представят възстановка по спомени на Иван Андонов за Съединението.

Следва атрактивна програма за деца с участието на Център за обществена подкрепа.

18:00 е началният час за поетична вечер в Къща-музей „П.К.Яворов“.

В 20:00 ч. в парк „Теньо Стоилов“ започва концерт на Група „Сигнал“. Това е продължение на Рок-феста, стартирал през предния ден.

Много са проявите, организирани от общинската администрация, посветени на двете знакови събития. Те започват още на 5 септември 2020 г., когато от 17:30 ч. в село Спасово ще бъде открит паметник на Иван Андонов (1854-1937), участник в Съединението и сподвижник на Васил Левски. Иван Андонов е автор на книгата „Съединението“, издадена в Пловдив през 1929 година . Книгата разказва „как точно са били събитията, що са станали преди и по време на Съединението, да се изяснят кои са истинските герои и да се уличат лъжепатриотите“. Послучай светлите празници, книгата е издадена във фототипен вид от община Чирпан и Градския исторически музей. Тя ще бъде представена официално пред чирпанлии и ще бъде подарена на всички училища, библиотеки и читалища. Това съобщи на брифинг зам. кметът на Община Чирпан Мариана Кривошапкова.

Всъщност празничните прояви започват още на 4 септември с честване на 90-години организиран спорт в Чирпан. Тържеството ще се проведе в Къща-музей „Яворов“.

На 5 септември, в 6:30 ч. стартира велопоход и крос „По пътя на Чирпанската чета“.

В 10:00 ч. в Историческия музей на града се открива изложба „Забравените лица на Съединението“ с участието на проф. Тодор Радев от Музей в Пловдив.

Росица Ранчева

сн. Участници в брифинга: Ангелина Паскалева, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ , зам.кмет Мариана Кривошапкова и Тодор Иванов – началник на отдел „Култура“