Шампионката на Азия Ния Казакова мечтае да стане учителка по математика

На 8 август 2020 г. в продължение на два астрономически часа на платформата на AIMO се проведе Международният турнир по математика Asia International Mathematical Olympiad Open Contest (AIMO) 2020. Това е едно от най-силните азиатски състезания по математика, което тази година се проведе дистанционно. Във финала участваха над 2000 ученици от 15 държави. Българските ученици от 2. до 12. клас се представиха отлично и спечелиха 2 шампионски купи, 8 златни, 29 сребърни и 12 бронзови медала.

Церемонията по награждаването ще се състои в края на месец септември т.г. Тогава в интернет пространството, Азия и светът ще чуят имената на две българчета – шампионите за 2020 година – второкласничката Ния Минкова Казакова от 6 основно училище „Свети Никола” в Стара Загора и Мартина Красимирова Илиева от Частно училище „Питагор” в София.

Така общо българските шампиони в историята на турнира вече са 4. Мирослав Маринов от Пловдив стана първият българин шампион на Asia Open през 2014 г. в китайския град Чънду . Три години по-късно в столицата на Малайзия Куала Лумпур Теодор Танков от Стара Загора спечели втора шампионска купа за България.

Представяме Ви Ния – малката очарователна шампионка на Азия:

Майка й Лиана Казакова сподели за Dolap.bg, че малката й дъщеря Ния сама е проявила интерес покрай кака си, която е с две години по-голяма от нея:

Още в детската градина забелязах, че Ния се справя с лекота със задачите, които кака й решава. Прояви доста голям интерес. Започнахме в къщи да се занимаваме с неща, които са по-високи за възрастта й.

В първи клас ходи на няколко състезания. От отминалата учебна година започна да работи по-сериозно, особено като постъпи в Академията по математика.

Оказва се, че тя има желание да се занимава сериозно и с математика. Освен това от четиригодишна ходи на балет, а от пет – и на пиано. Понеже преценявам, че ангажираността й е доста голяма, няколко пъти съм опитвала да я спирам, но тя го възприема като наказание и пита какво съм направила, а не като опит да я облекча. Оставям я сама да избере с какво иска да се занимава“.

В какво се състоеше състезанието, Ния?

Поради коронавируса, състезанието беше онлайн. За мене се проведе пред компютъра в къщи. За 2 часа трябваше за реша 30 задачи.

Затрудниха ли те задачите?

Да една от тях. На правоъгълна призма трябваше да се намерят страните й. Такъв урок не бяхме учили в училище, но вероятно в Академията сме научили за подхода за решаване на такива задачи.

Била ли си на други състезания?

Да, още от първи клас – на „Математика без граници“, „Хитър Петър“ и на още няколко други.

Разбрах, че през отминалата учебна година си посещавала редовно Академията по математика. Какво научи там?

Всеки урок беше много интересен и поучителен. Например как да изчисляваш страните на различните фигури. Учителят ни г-н Любомир Любенов много хубаво и лесно обяснява. Научих се да смятам по-лесно и бързо.

С какво решаването на задачи ти е интересно и приятно?

Това ми помага за много неща, освен за уроците. Дори за балета, за пианото, защото трябва да изброявам тактовете при танцуване и свирене. И въобще ме прави по-организирана във всичко. Всичко е свързано!

През лятната ваканция, която е дадена за игри и почивка готви ли се специално за международната олимпиада?

Всеки ден, поне по половин час, а понякога и много повече, решавах задачите от „Математически таланти“. Това, което не разбирах, помагаха ми мама и тати.

Освен това 6 пъти в седмицата ходя на балет в Балетната школа на Снежана Дескова и свирех на пиано. На балет започнах да ходя преди да стана на 4 години. Наистина много ми харесва да танцувам. От време на време рисувам. Оставаше ми време и за игра с приятели.

Ти каква искаш да станеш – математичка или балерина?

Не мога да преценя точно, но като че ли математика ми е по-интересна. Може би ще стана учителка по математика.

Интересно ли ти е в клас в училище? Тази година ще бъдеш в 3-ти клас, нали?

Да, интересно ми е, но повече ми е любопитно в Академията. Очаквам с нетърпение да започнем заниманията за новата учебна година.

Освен математика, кои са любимите ти предмети?

Български, технология, околен свят и рисуване.

На кого искаш да благодариш за този много голям успех?

На мама и на господин Любенов!

Росица Ранчева