С тържествена заря-проверка Чирпан ще празнува Съединението на България и Деня на града

С тържествена вечерна заря-проверка, която ще се състои на 5 септември 2020 г., от 19:30 ч. на площад „Съединение“ , Община Чирпан ще чества две знаменателни събития – 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Деня на град Чирпан. Това съобщи за медията ни Ангелина Паскалева, директор на Дирекция „Образование, култура, социални и младежки политики и туризъм“ в Община Чирпан. В церемонията ще участват военнослужещи от Втора тунджанска механизирана бригада – поделението в с. Свобода.

„Ритуалът се възстановява след повече от 40 -годишно прекъсване, каза г-жа Паскалева. – Идеята е възможно най-внушително – чрез представители на армията, на техника и присъствие на гражданите и гостите на града, да се почете приносът на чирпанлии за това огромно по значение събитие за България“.

Всъщност празничните прояви започват още на 4 септември с честване на 90-години организиран спорт в Чирпан. Тържеството ще се проведе в Къща-музей „Яворов“.

На 5 септември, в 6:30 ч. стартира велопоход и крос „По пътя на Чирпанската чета“.

В 10:00 ч. в Историческия музей на града се открива изложба „Забравените лица на Съединението“ с участието на проф. Тодор Радев от Музей в Пловдив. Ще бъде представено и фототипно издание на публикуваната през 1929 година книга на Иван Андонов „Съединението“.

Паметник на Иван Андонов ще бъде открит в село Спасово. Иван Андонов е чирпанлия, който е участвал в акта на Съединението. От половин година насам става традиция в Община Чирпан да се откриват паметници или паметни плочи за забележителни личности.

Вечерта ще продължи в парк „Теньо Стоилов“ с Рок- фест -концерт, който се провежда ежегодно от 13 години. В програмата ще участват бандите Transrok, Plamen de la Bone и Sevi.

Кулминацията на честванията е на 6-ти септември с тържествена сесия на Общинския съвет, от 9:00 ч. На нея ще бъде връчен Ключът на града на Петър Попдимитров, удостоен тази година, с решение на Общинския съвет, със званието Почетен гражданин на Чирпан.

В 9:30 ч. на открито пред Художествена галерия „Георги Данчов- Зографа“ се открива изложба на чирпански художници.

На паметника на Съединението в 10:00 ч. артисти от Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, начело с директора Ивелин Керанов, се представят възстановка по спомени на Иван Андонов за Съединението.

Следва атрактивна програма за деца с участието на Център за обществена подкрепа.

18:00 е началният час за поетична вечер в Къща-музей „П.К.Яворов“.

В 20:00 ч. в парк „Теньо Стоилов“ започва концерт на Група „Сигнал“. Това е продължение на Рок-феста, стартирал през предния ден.

Росица Ранчева