Маестро Ивайло Кринчев с приз Емил Чакъров

Главният диригент на Държавна опера Стара Загора проф.д-р Ивайло Кринчев е десетият носител на наградата на името на маестро Емил Чакъров. Статуетката, дело на Янко Пенев, му връчи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева на тържествена церемония в Летния театър на 25 август 2020 г .

Пръв поздрави тазгодишния носител проф. д-р Кринчев директорът на Бургаската опера Александър Текелиев, който също е носител на престижната награда за 2013 година. След като взе статуетката в ръцете си, Ивайло Кринчев сподели: „Развълнуван съм и благодаря много за отличието!“. И отправи апел към публиката да подкрепя с присъствието си българските творци, защото те заслужават.

Творческата кариера на Маестро Кринчев е свързана и с Бургас. От  1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера.

Минути след церемонията по връчването на наградата, бургаската публика се наслади на спектакъла „Хубавата Елена“. С комичната опера от Жак Офенбах, при спазване на всички изискуеми мерки, съобразени с противоепидимиологичната обстановка, бяха закрити официално Летните музикални празници „Емил Чакъров“.

Наградата на името на световноизвестния български диригент – маестро Емил Чакъров, е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Първият носител на престижния приз е знаменитият цигулар Минчо Минчев.

Източник: Chernomorie.BG