Божествена музика дари духовен пир на старозагорската публика

На 28 август 2020 г. (Успение на Св. Богородица по стар стил), на сцената на Античния форум „Августа Траяна“, оркестърът, хорът и солисти на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан изпълниха ораторията „Страсти по Матея“ от руския митрополит Иларион.

В самото начало на паметното събитие, от името на цялата трупа на операта, директорът й Огнян Драганов благодари на митрополит Киприан, който „е първият православен митрополит, който ще дирижира това заглавие в България. Освен това, той достави нотния материал, за да можем ние да се докоснем до едно изключително, сакрално произведение“.

Веднага след това беше излъчено видео-поздравление от композитора митрополит Иларион, отправено към изпълнителите на творбата му и на публиката:

„Сърдечно приветствам своя приятел митрополит Киприан. Приветствам всички солисти, музикантите в оркестъра и хористите.

Това съчинение беше написано през 2006 г., за първото му изпълнение през 2007 г.

Идеята му е да се пренесе на сцена, в концертната зала атмосферата в храма. Целта е слушателите на това произведение, заедно с неговия автор, да могат да преживеят последните дни, часове и минути от земния живот на Господ Иисус Христос, така както ние в църквата преживяваме Страстната седмица. Да слушаме евангелските откъси от страстите Христови и да се редуват с музикалните номера, които изпълнява хорът.

Иска ми се това произведение, и това което звучи в храма, да се отличава в това, че е добавен оркестър. В храма звучи винаги само хор, а в това произведение звучат два хора – хорът на човешките гласове и хорът на струнните инструменти. Тези два хора, заедно със солистите, възхваляват Господ Иисус Христос, който със смъртта си ни дарува вечен живот, изкупи греховете ни и ни показа пътя към царството небесно. Заради това Той пострада и умря на кръста.

Желая, с Божията помощ, приятна вечер на всички слушатели на това музикално изпълнение! Бог да бди нас Вас!“

Световната премиера на „Страсти по Матея“ е на 27 март 2007 г. в голямата зала на Московската консерватория. Първото изпълнение в България е на 25 февруари 2013 г. в зала „България“ в София. Първото изпълнение в Стара Загора стана на 28 август 2020 г.

„В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово, споделя митрополит Киприан.- Първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ – тогава, когато Евангелието разказва как Иисус Христос е влязъл вече и е разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него е Съдът – до Възкресението -Неделя, когато всички се радваме , че Животът надделява над Смъртта.

Творбата е голяма. В 48 части се описват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музиката на Бах“-казва митрополитът.

Ораторията „Страсти по Матея“ е написана върху каноничния текст на Евангелие според Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Това е сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси: Тайната вечеря- 14 части; Съд – 13 части; Разпятието -14 части; Погребение – 7 части.

Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание.

Изключително беше въздействието на тази божествена музика, поднесена бестящо от оркестъра с концертмайстор Емил Шейтанов, от хора с хормайстор Младен Станев и прекрасните солисти Емилия Иванова-сопран, Ивайло Джуров – бас и четец и Ивайло Йовчев – тенор. Всички те показаха високо респектиращо изкуство, един дъх, поведение и присъствие. Особено впечатляващи бяха акапелите, които звучаха ала прославения хор „Пятнецки“ – ту могъщо, ту молитвено.

Мисля, че голямата заслуга за този завладяващ духовен пир е преди всичко на диригента митрополит Киприан. С харизматичност и лекота, той успя да изведе и изпълнители и публика до общение с Бога . С безмълвни въпроси да ни накара да се замислим за доброто и злото, за красивото и грозното, за верността и предателството, за любовта и омразата, за вечното и преходното. Да ни даде вяра в силата и справедливостта на Спасителя.

За общото внушение допринесе и мултимедията. Използвани са кадри с автентични икони и стенописи, любезно предоставени от храм-паметкик „Рождество Христово“ град Шипка, Казанлъшки манастир „Въведение Богородично“ и „Мъглижки манастир „Свети Николай“.

Публиката дълго аплодира изпълнителите.

Бяха поднесени цветя от Гергана Микова, областен управител , кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, от старозагорските църковни настоятелства, от Старозагорския епархийски съвет, от Архиерейското намесничество на град Харманли, от Ротари клуб – Стара Загора Берое, от хора на Държавна опера Стара Загора.

Росица Ранчева