Още три училища в Стара Загора ще имат нови директори

След като в средата на м. август 2020 г. приключи конкурсът за директори, проведен от Регионално управление на образованието, за 8 училища в Община Стара Загора нямаше спечелили претенденти:ППМГ „Гео Милев“, СУ „Христо Смирненски“, ПГСАГ „Лубор Байер“, ПГОХ „Райна Княгиня“, ОУ „Кирил Христов“, ОУ „Митьо Станев“, ОУ „Христо Ботев“ с. Горно Ботево и ОУ „Отец Паисий“ с. Калояновец.

За сведение на вечно протестиращи обществено активни граждани, директорите на горните училища са се пенсионирали поради навършен трудов стаж и възраст и са прекратили трудовите си взаимоотношения в края на учебната година. Съответно, съвсем законно са започнали да си получават пенсиите.

След провеждане на конкурса и неизлъчване на победители, поради недостигане на необходимия минимален брой точки, след проведена консултация с представители на съответните Обществени съвети и на отдел „Образование“ в Община Стара Загора, на досегашните директори е предложен нов трудов договор за временно изпълняващ длъжността „директор“ до провеждане на следващ конкурс и назначаване на титуляр. Поради това, те получават законно и пенсия и заплата. Това обясни при журналистическото ни разследване Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието.

Двама от директорите на ППМГ „Гео Милев“ Николина Куличева и на Пето основно училище „Митьо Станев“ – Цонка Николова, отказаха предложението да продължат работа като временно изпълняващи длъжността „директор“.

За временно изпълняващ длъжността „директор“ на Пето основно училище „Митьо Станев“ вече е назначена досегашният зам. директор Димитринка Йовчева.

От 2 септември 2020 г. в длъжност „директор“ на ППМГ „Гео Милев“ ще встъпи Мариета Петрова, досегашен директор на ХІ ОУ „Николай Лилиев“ в Стара Загора.

Г-жа Петрова е завършила Софийски университет специалност физика и математика – магистратура и след това – също магистратура по счетоводство и контрол. 12 години е преподавала физика в СУ „Иван Вазов“. Повече от 7 години ръководи успешно ОУ „Николай Лилиев“, за което получи наградата „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора.

Директор на ХІ ОУ „Николай Лилиев“ ще бъде Желязко Богданов. Той е досегашен директор на І ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Раднево. Неговото място ще заеме досегашният зам. директор Станка Атанасова.

Росица Ранчева