Романът „Живея в светлина“ за Никола Манев, тръгва към читателите

На 8 септември 2020 г. биографичният роман „Живея в светлина“ тръгва към читателите си. Това е историята на един творец преживял половин век в Франция, но не престанал да повтаря: „Париж ме направи българин.“

Никола Манев живя с картините, страстните си любови, разделите, приятелите, бохемските нощи в малките парижки кръчмички, с копнежа си по родния Пазарджик, любимия Чирпан, Варна.

„Тестото, от което той бе замесен, бе пренаситено с чирпанска лудост, френска деликатност и необичайна, дори вредна за днешното време, доброта. Той никога не каза лоша дума за никой и това доста го различаваше от мнозина от нас“, казва авторът на книгата Исак Гозес.

„Живея в светлина“ е весел роман. Защото Никола Манев беше такъв.

Премиерата ще бъде на 12 септември т.г., по време на празниците на галерия „Никола Манев“. Тогава голямата актриса Татяна Лолова ще получи наградата на негово име.

Популярността и суетата, присъщи на всеки артист, не му пречеха да стои здраво на земята. „Вярно, направил съм 160 изложби, но какво от това, Ван Гог не е направил нито една“, казваше с усмивка и се връщаше към юношеството си, когато искал да умре, защото не може да рисува като великия холандец.

„Нося  България в сърцето си като ранена птица.“ Тези са последните думи, които Исак Гозес чул от Никола Манев в ателието му, близо до площад Един Пиаф  в Париж. Няколко месеца по-късно на  25 август 2018 година художникът поел по своите „Небесни магистрали“, които толкова много обичал да рисува.

„ Живея в светлина“ е историята на един необичаен живот, на един стърчащ  над другите мъж, на един творец за когото  рисуването не бе самоцел, а смисъл на живота. Доказа го с това, че последната си картина той нарисува ден преди да умре. Стоеше още неизсъхнала  на  статива му в Париж.

Днес картините на Никола Манев са пръснати по целия свят. Няколко десетки от тях, подарени на родината му,  са в шест  галерии, които носят неговото име.

„Някои правят вериги от аптеки, а аз от галерии“, казваше художникът.

Тодор Иванов