Министърът на образованието и науката: „Новата учебна година ще започне присъствено за учениците от цялата страна“

Директорите на училищата ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция

Засега е планирано новата учебна година да започне присъствено за учениците от цялата страна. Министърът на образованието и науката (МОН) Красимир Вълчев отбеляза на брифинг, че не изключва вариант до началото ѝ да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

„С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви Вълчев.

Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би била трудна за изпълнение.

„Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

„Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство  – да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, обяви министър Вълчев.

„Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.

Вълчев подчерта, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев. По този начин ще се удовлетворят и исканията на родители да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.
„В насоките, които снощи подписах, 
има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват„, поясни Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на децата, родителите могат да изберат временно да се обучават вкъщи.
„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна, и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.
Dolap.bg