Изложба на художничката Павлина Копано се открива в Зала „Байер“

От 1 до 15 септември в Зала „Байер“ може да разгледате изложбата на Павлина Копано, организирана от Община Стара Загора и Представителство на СБХ-Стара Загора.

Родената в Димитровград художничка Павлина Копано живее и твори в Истанбул. Авторката работи предимно с ръчно изработен хартиен материал, който предоставя безкрайни възможности за алтернативен художествен изказ и невероятно богатство от релефни, структурни и цветови комбинации. На пръв поглед композициите изглеждат абстрактни, но с лекота в тях откриваме познати обекти и елементи на пейзажност или просто хармонията между цвят, форма и структура, допълни тя.

Художничката Павлина Копано – Боботанова е родена праз 1969 г. в град Димитровград. През 1992 година завършва Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност графика.

От 2008 г. насам тя живее и работи в Истанбул, Турция. През 1994 год. художничката открива първата си самостоятелна изложба в родния Димитровград. До днес тя е представена с още 13 самостоятелни изложби в България и Турция. Едновременно участва в много общи изложби в България,Турция, Англия, Германия, Испания, Южна Корея, Русия, Македония, Сърбия.

Нейни торби са притежание на ГХГ Димитровград, Стара Загора и много частни колекции в България, Холандия, Англия, Белгия, Гърция, Македония, Тайланд, Южна Корея и Турция.

С експозицията „Cвeтлинa, цвят и cтpyктypa“ Павлина Копано отбеляза 50-годишния си юбилей. Творбите и са рисувани пpeз пocлeднитe някoлкo гoдини.

В края на 2018 година картини на Пaвлинa Koпaнo бяха показани на изложба в криптата на реконстурираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул. През март 2019 година, тя участва в престижната изложба „С поглед към България“. Проявата бе организирана от Генералното консулство на България със съдействието на Истанбулския държавен университет.

В представителната зала на Ректората в Истанбул бяха показани 51 картини и 13 скулптури на известни художници, завършили образованието си и натрупали творчески опит у нас.

Павлина Копано е също така преподавател по рисуване в българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул.