Днес е Световният ден на кучето

На 26-ти август отбелязваме Световния ден на кучето. На този ден почитателите на кучетата празнуват заедно със своите четириноги приятели.

Нашите домашни любимци са неделима част от семейството. Те са предани, любящи и всеотдайни и независимо, че пакостите им понякога могат да изкарат човек извън кожата, никой собственик на куче не би се разделил с най-добрия си приятел.Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си и са готови да го следват навсякъде. Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.

Кучетата са единствените животни, освен човека, които могат да разпознават емоциите. Достатъчно им е само за секунда да Ви погледнат и веднага разбират дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те даже са способни да съчувстват на хората, изпитвайки същите емоции като стопанина си.

Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

А ако има история, която може да ни трогне истински, това е тази на кучето Хачико от гара Шибуя в Япония. Четириногият любимец става символ на верността и предаността към стопанина си, дори години след неговата смърт.

Празникът води началото си от 2004 г. от САЩ. Предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж. Днес в много страни се организират различни инициативи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни към най-добрия приятел на човека.

Ако си мислите, че знаете всичко за кучетата, лъжете се. Ето някои любопитни факти, които бихте научили с интерес.

1. Кучетата не произхождат от вълците.

Кучетата водят произхода си от животински вид, изчезнал преди хиляди години. Съвременните американски и европейски вълци нямат нищо общо с произхода на кучетата, макар че тяхното ДНК съвпада на повече от 90%.

2. Кучетата държат първенството по вид с най-разнообразни форми и размери.

Днес познаваме най-различни породи кучета – с различна форма и големина, различен цвят и различен характер. Бройката на различните породи е многократно по-голяма в сравнение с всеки друг животински вид.Съществуват над 400 различни породи кучета по света.

3. Кучетата имат втори нос.

Да, точно така! Той е известен като вомероназален орган или още Якобсонов орган. Той има способността да реагира на миризми, които хората не могат да доловят. С други думи кучетата притежават два вида нос – един чувствителен и един свръхчувствителен.

4. Кучешкият нос има уникален отпечатък.

Той е толкова индивидуален и неповторим, колкото пръстовия отпечатък при човека.

5. Кучетата имат навика да се преструват на болни, за да привлекат внимание.

Много стопани на кучета споделят, че с времето са установили, че кучето им се преструва на страдалец, за да получи повече внимание и грижа. Хитреци, а!

6. Кучетата разпознават цветове.

Противно на общоприетата теория, че кучетата виждат света в черно-бели краски, ви уверяваме, че те разпознават някои цветове – много по-малко в сравнение с цветовете, които възприема човешкото око, разбира се. Виждат добре зелено, жълто и синьо, но не разпознават червено, което за тях изглежда като тъмносиво.

7. Кучетата спят по гръб само когато се чувстват в безопасност.

Нали се сещате за тази симпатична кучешка поза с вирнат тумбак нагоре? Е, ако го видите, чувствайте се поласкани – това значи, че кучето се чувства в безопасност с вас.

8. Кучетата могат да се усмихват.

Наистина се усмихват, но не по същите причини, както хората. По-скоро се смята, че по този начин са усвоили шанс да получат внимание или това, което искат. Всъщност понякога дори може да бъде признак на болка или страх.

9. Кучетата не се чувстват виновни.

Стопаните често си въобразяват, че когато направят някоя пакост, домашният им любимец изпитва вина. Според учените този поглед е израз на реакцията на стопанина и по-скоро изразява страх от последиците. При всички случаи кучето е разбрало, че е извършило нещо нередно, но вината е изключително сложно чувство, казват психолозите, което е непознато дори за някои хора, а какво остава за животните.

10. Кучетата инстинктивно търсят човешка компания.

Инстинктът на кучетата им подсказва, че най-сигурният начин да оцелеят, е да бъдат близо до хората  най-често това е стопанинът. Когато сте далече от домашния си любимец той страда не само защото действително може да се привърже към Вас и да му липсвате, а най-вече защото изпитва страх, че оцеляването му е застрашено.

11. Кучетата лесно се привързват към хората.

Потвърдено е, че кучетата са животинският вид, способен да изпитва най-богата палитра от емоции. Освен това разпознават интонацията Ви и успешно четат езика на тялото.

12. Благодарение на кучетата, стопаните им са в пъти по-добри и чистосърдечни хора.

Честит и усмихнат празник на кучетата и на стопаните им!

Dolap.bg