Стотици деца и младежи се докоснаха до тайните на небето в Астрономическата обсерватория през лятото на 2020 година

От 1 юни до 15 август 2020 г. Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора осъществи интересни инициативи, свързани с общинската програма за ваканционна заетост на децата и учениците „Лято 2020“. Успешно се реализираха редица лекционни, наблюдателни и за по-малките участници -занимателни програми по астрономия и астрофизика.

Посетителите бяха разпределени в три групи…

Една от най-многобройните по брой посещения група беше на най-младите астрономи, главно деца в летните детски занимални. Тъй като детските градини работят през лятото с намален капацитет, голяма част от малките старозагорчета бяха в дългосрочна ваканция. Няколко от частните занимални припознаха Обсерваторията като място, където децата могат да се занимават с нещо любопитно и смислено.

Посещенията станаха спонтанно, обясни директорът на Обсерваторията доц.д-р Алексей Стоев.- И ръководителите и родителите и най-вече децата, още с първите гостувания разбраха, че знанията могат да се получават и надграждат дори през лятната ваканция и преминаха през целия цикъл от лекции и наблюдения в обсерваторията.

Най-интересното за тях се оказа звездното небе. Всяко дете получи звездна карта и научи как се е формирал интересът на хората към небето от праисторията до наши дни, как са разпределени съзвездията по небето, какво представляват звездите като космически тела, къде е мястото на планетите в нашата галактика Млечен път и т.н. По същото време получихме ново методическо помагало „Небето над Земята“ по книга на американски астроном, предназначена за най-малките. Там са конфигурирани всички съзвездия по много интересен начин. В пространство от четири страници са разположени: реална фотография на съответната звездна област от небето, каталог на всички обекти в съзвездието – галактики, мъглявини, ярки звезди и пр. На четвъртата страница отделното съзвездие е показано като звезди, оформящи контура му и е направена анимация, която трябва да се дорисува от детето. Това се посрещна с небивал интерес от хлапетата. Сериозно се замисляме да направим такива методически помагала, които да бъдат издание на нашата обсерватория. Тази идея може да се доразвие, включително до астрономически помагала, които могат да активират логическото и фантазно мислене у децата на предучилищна възраст. Голям интерес сред малките деца предизвикаха и астрономическите наблюдения на небето в хубавите летни нощи в Стара Загора. Освен първото си запознанство с лятното звездно небе, те получиха възможност да наблюдават планетите Марс, Юпитер и Сатурн, както и някои от най-красивите звездни и извънгалактични обекти от т. н. дълбоко небе.“

Доц. Стоев съобщи, че голям брой граждани са посещавали Обсерваторията с децата си и с тях са оформили друга група, която се интересувала главно от съвременните постижения на астрономията и астрофизиката.

Интерес са предизвикали и дистанционните занимания по астрономия провеждани на специализираните платформи. Всички те са били посветени на 30 годишнината от изстрелването в околоземното космическо пространство на Космическия телескоп Хъбъл – най-успешният научен инструмент, създаван някога от хората..

Двадесетина тийнейджъри са изявили интерес към лекционните програми, свързани със съвременните проблеми на космологията и космогонията, както и със съвременни постижения на цивилизацията в технологията за далечни пътешествия в космическото пространство.

За другата година ръководството на обсерваторията обмисля предварителна работа с децата от детските градини и началните класове на старозагорските училища в един по-ранен етап, докато те са още на училище, за да бъде по-успешен летният практикум в астрономическата обсерватория.

През изминалата учебна година 130 са били редовните ученици в Астрономическата обсерватория, с които през лятото бе проведен летен наблюдателен практикум и с които е работено много упорито и професионално. Те са били разпределени в шест наблюдателни групи – Луна и планети, астрофотография, променливи звезди, Слънце и слънчева активност, комети и астероиди и археоастрономия.

През летните месеци имаше много добра видимост на Юпитер и Сатурн, отбеляза Алексей Стоев.- На Юпитер имаше много характерни промени в неговата атмосфера, вследствие на вътрешни процеси и взаимодействия. Юпитер може да се наблюдава през цялото лято. В неговата атмосфера се появяваха и изчезваха малки петна, меняха се цветове, трансформираха се атмосферни вихри. В последните години Юпитер е преживял множество сблъсъци с малки космически тела, които са накарали облачната му покривка леко да се измени. Хубава видимост имаше и планетата Марс, който беше в опозиция. Имаше голям брой наблюдателни нощи, за да могат учениците да си направят наблюденията и съответно да обработят тези наблюдения. Част от работите им ще бъдат оформени като доклади, които ще бъдат изнесени на следващата национална астрономическа конференция.

Изпратихме няколко ученици на Националната школа „Белите брези“, заедно с един наш телескоп. С групата по археоастрономия бяхме на експедиция в Източните Родопи, в района на Крумовград. Посетихме голямото светилище „Ковил“, скално-изсечените паметници „Глухите камъни“, където в момента се провеждат разкопки , както и на най-големия кромлех – кръг от изправени обработени камъни край село Долни Главанак, Община Маджарово. Заведох ги и на големите меандри на река Арда, за да могат да видят естествената красота на Източните Родопи, както и да се изкъпят в бистрите и студени води на тази древна река. Младите „колеги” успяха да видят как „стават нещата” в археоастрономията в реално време. Заедно с това исках да им покажа и обекти, които са изследвали техните предшественици в школата по археоастрономия, да ги „зарибя“ с пряка полева работа. Бях приятно изненадан, че всички са изключително любознателни и дисциплинирани, с огромно желание за знания, за откривателство, за реализация. Просто трябва да им предоставяме все повече възможност за това“, сподели доц. д-р Алексей Стоев.

От 15 септември 2020 г. започва новата учебна година и в Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.

Росица Ранчева