Митрополит Антоний става наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол

След като на 18 август 2020 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 август от 15:00 ч., на свое извънредно заседание.

На него, след като се запознаха със съобщението на овдовелия Доростолски епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август, съответно от 09:00 часа – Заупокойна св. Литургия и 10:30 часа – опело.

За Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Светият Синод на БПЦ-БП отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Доростолски митрополит Амвросий!

Благовест Илиев