Конкурсът „Минко Балкански“ излъчи първенците си

На 17 и 18 август 2020 г. в старозагорското село Оряховица се проведе 27-то издание на конкурса по математика и физика „Минко Балкански. Явиха се 9 състезатели.

През първия ден гимназистите имаха писмен изпит. Вторият ден предизвикателството беше устно. Задачите, зададени на френски и на английски език, покриват учебния материал от 9-ти до 11-ти клас. Решенията им трябваше задължително да бъдат описани на френски или на английски език.

На първо място по Математика е Къонг Виет До, ученик от 11 клас, СМГ – София, носител на десетки престижни отличия.

На първо място по Физика е Александър Пламенов Проданов. Той ученик в 10 клас на ППМГ „Никола Обрешков“ Казанлък. Признат е за един от най-големите таланти във физиката в световен мащаб. Като първокласник Алекс решил, следвайки алгоритъм от учебник, квадратно уравнение. От втори клас тръгва по олимпиади, а в трети вече се вълнувал от задачите във висшата математика. По-късно става ученик в школата на “Златния” Тео – Теодосий Теодосиев. През м. юли т.г. той стана носител на златен медал на Четвъртата европейска олимпиада по физика.

На второ място е Александър Асенов Илиев, ученик в 11 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“, София. Носител е на бронзов медал от Четвъртата европейска олимпиада по физика.

Конкурсът по математика и физика „Минко Балкански“ се организира от Висшия институт за развитието на културата, науката и технологиите в България със съдействието на Министерството на образованието и науката, на Софийския университет, на културния отдел към посолството на Франция в България и на списания „Математика и информатика“ и „Математика +“.

Наградата: Ако победителите желаят да продължат образованието си във Франция, Париж, в елитния университет Еколь нормаль сюпериор, фондацията осигурява пълната им издръжка до защита на научна степен.

Росица Ранчева