19 медали завоюваха старозагорските умници на Международния турнир „Математика без граници“

Завърши Седмият финал на Международния турнир „Математика без граници“. Лазурният бряг на Несебър посрещна за седми пореден път 690 участници от България в 9 възрастови групи от първи до 12-ти клас. Още 730 математици от 18 държави се състезаваха в родните си страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, Виетнам, Естония,  Казахстан, Киргизстан, Северна Македония, Малта, Нигерия, Русия, Румъния, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан, Украйна и Филипините.

За един астрономически час те трябваше да решат 20 задачи. Всяка решена задача носи 2 точки.

Само един български участник Светослав Арабов от Варна, реши всичките задачи и заради своите 40 точки получи златен медал и купата на кмета на Несебър Николай Димитров. Светослав беше обявен за шампион на шампионите.

44 бяха финалистите от Стара Загора, които се представиха достойно. Те донесоха на града на липите 1 златен, 8 сребърни и 10 бронзови медали.

Със златен медал и бронзова купа от турнира се завърна Павел Казаков – 3 клас на СУ „Максим Горки“.

Сребърните медалисти са Александър Данчев, Браян Елкин, Димана Никова, Димитър Керманов, Ели Стоянова, Николай Златанов, Валентина Канева и Здравко Боев.

Бронзови медалисти са Драгомир Ников, Емил Ангелов, Магдалена Димитрова, Ния Казакова и Никол Найденова, Радослав Балкански, Симона Стоянова, София Русева, Станислав Димов и Стефан Йорданов.

Бяха и обявени и легендите на турнира – Йоан Найденов и Мария Касия Петрова от София, Ясен Пенчев от Габрово и Валентин Филипов от Плевен. Това са математици, които са печелили златни купи от три последователни предишни издания на турнира. Йоан печели шеста купа.

Още 24 деца получиха купи от финала. За участниците с най-високи резултати от всеки клас се връчиха съответно по една златна, сребърна и бронзова купа.
Две са „Математическите звезди“ на турнира – Димана Праматарова от Пловдив и Валентин Филипов от Плевен. Към купата те получиха и книгата „Устрем и воля“ с автограф и лично връчена им от проф. Минко Балкански.

Церемонията по награждаването откри лично 93-годишният проф. Минко Балкански, специално пристигнал за финала на „Математика без граници“ от Париж. Той поздрави математиците и учителите им, че се занимават със сериозна наука и им сподели, че успехите се постигат с много труд и постоянство. В Градината на розите, професорът засади и своя ароматен храст.

С Приветствен адрес, президентът на Република България Румен Радев поздрави всички отбори и ръководители в седмия финал на турнира „Математика без граници“ с пожелание за успех в турнира и предстоящата учебна година.
Президентът Радев споделя своето убеждение, че заниманията с математика от най-ранна възраст изграждат креативност на личността, че математиката е в основата на човешкото познание от дълбока древност.
Президентът Радев пожелава на организаторите на турнира успех, здраве и нестихващ ентусиазъм за развитието на младите таланти.

Росица Ранчева