Любознателни деца огласиха Музей „Литературна Стара Загора“

В разгара на лятото от 10 август 2020 г. успешно стартира инициативата „Ваканция в Музей „Литературна Стара Загора“. Основната цел е да се насърчава четенето и запознаването на децата с любими литературни герои. Илюстрации по сюжети от любими приказки и моделиране с пластелин на обичани герои, организиране на дидактични настолни и подвижни игри, рисуване върху асфалт, прожектиране на научнопопулярни и развлекателни филмчета, подреждане на весели пъзели и пр., са част от предвидените занимания.

„Идеята за ваканцията се оформи като продължение на предишната ни инициатива – заснемане на видеовизитки на старозагорци, които рецитират по собствено желание и избор стихове на старозагорски поети. – Това обясни за Dolap.bg Тоня Клисурова, уредник в Музея. – При заснемането на тези визитки, в повечето случаи „герои“ се оказаха най-малките граждани на Стара Загора. Те имаха огромно желание да рецитират любими старозагорски поети. Тогава решихме, че можем да им дадем възможност за още по-активно навлизане в територията на поетите. Затова организирахме Ваканция в Музей „Литературна Стара Загора“.

Тоня Клисурова с радост съобщи за проявения огромен интерес и от страна на децата и на родителите им. Началото е сложено с две групи от по 10 деца, за да се спазват противоепидемичните мерки. Обмислят обаче разкриването и на трета група, тъй като при последното посещение е имало върнати деца.

Това са сборни групи като най-малкият участник е на 5 години, а най-големият – на 12.

Всички деца имат определено литературни интереси. Някои от тях, тъй като все още не могат да пишат, правят опити да разказват, да съчиняват устно приказки. Други се опитват да рисуват своите мисли. Всяко от децата е даровито и с литературен интерес.

„Когато започнахме подготовката за лятната ваканция в Музея, призумпцията ни беше на есен групите да преминат в кръжочна форма, водена от членове на Сдружението на писателите в Стара Загора. Мислим и за по-голяма възрастова група от гимназисти“, коментира г-жа Клисурова.

Занятията се провеждат на две места – във фоайето на Музея, което е определено и за прожекции на кино с голям екран и необходимата техника и пред музея, където вече има кокетно дворче. То е забранено за автомобили и е превърнато в пешеходна зона с пейки и възможност за релакс и занимания на открито, особено приятно в следобедните часове.

Част от занятията преминават и в експозиционната зала. Уредниците Тоня Клисурова и Илко Стоев запознават децата с експозицията в Музея. За тяхна изненада децата са много впечатлени и разпитват за интересни факти от живота и творчеството на старозагорските автори. Много се впечатляват от вещите им, от пишещите машини, от очилата им, от перата за писане, от ръкописите, медалите, снимките, огромната библиотека и т.н.

Много са и въпросите, някои от които предизвикват усмивки. Например: Какво ядат поетите, за да порастнат големи? Защо в Стара Загора се раждат толкова много поети? И отговорът на друго дете: Вероятно от климата, който сигурно е по-особен.

Заниманията ще продължат до началото на новата учебна година. Провеждат се всеки вторник и четвъртък от 14:00 ч. Оказва се, че посещение има и в сряда. Наистина има огромно желание от малките старозагорци да посещават и остават за много по-дълго време от обявените два астрономически часа в храма на знанието.

През изминалата седмица децата и уредниците работеха върху цветните приказки на Леда Милева. Предстои им през настоящата „среща“ с Валери Петров и Ангел Каралийчев.

Провежда се и детско кино с любими ленти.

Това са първите млади приятели на Музей „Литературна Стара Загора“. Интересът е подчертано голям, тъй като тук не става дума само за забавление, а за първи сериозни стъпки в литературата.

Росица Ранчева