Голям физкултурен салон ще има ІІ ОУ „П.Р.Славейков“ Стара Загора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че са обявени обществените поръчки за изграждането на първите 15 физкултурни салона в училищата. Пет от тях са с голям размер — площ от 708 кв. метра, а прогнозираната цена е 1 200 000 лв. Десет от тях са с по-малък размер – 547 кв. м., а стойността им ще е около 860 000 лева. Изграждането на физкултурните салони е една от основните точки в програмата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за периода 2017-2021 г. За първия етап от програмата Министерски съвет отпусна сумата от 25 млн. лева. През следващата седмица ще бъдат обявени обществените поръчки за още 10 салона.

„По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученика. Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футзал и хандбал при размери на игрищата 32х16м. Изискванията от МОН за средните училища са размерът да бъде между 480 и 540 кв. метра, така че дори и тук, където имаме основно училище, размерът ще надхвърли минимално изискуемата площ“, коментира министър Кралев. Училищата, на които са обявени поръчките за големи салони са VII СУ „Найден Геров“ във Варна, СУ „Найден Геров“ в Пловдив, 134 СУ „Димчо Дебелянов“ и Национална финансово-стопанска гимназия в София, ІІ Основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Тези, които са с по-малки салони са ОУ „Д. Хаджидеков“ и СУ „Св. Софроний Врачански“ в Пловдив, Професионална гимназия по телекомуникации в София, СУ с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище, III Основно училище „Д.Благоев“ в Шумен, ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград и Осмо СУ в Благоевград.

В по-малките салони е предвидено да има по една съблекалня за мъже и жени с по 14 шкафчета и 3 душа за всяка една от тях, стая за треньори и учители, склад, и отделна тоалетна за хора с увреждания. В големите ще има по още една съблекалня с по 20 шкафчета и 4 душа, стая за треньори и учители, склад.

Dolap.bg