„Център за европейски инициативи“-Стара Загора откри свой офис в Лисабон

Свой офис за новорегистрираната си организация EURIETA в Лисабон, Португалия, откри съвсем наскоро Фондация „Център за европейски инициативи“ – Стара Загора. Това е безспорен успех и подарък, който Фондацията направи на себе си, по случай 15 години от създаването си. Подаръкът е  и за двама млади хора – младеж от Португалия и девойка от Украйна, които са се влюбили във времето, прекарано като доброволци в Стара Загора. Сега и двамата работят в новия офис, който вече е спечелил 5 проекта за междуучилищен обмен и професионална практика и през месец ноември ще посрещне по един от проектите 9 преподаватели от НУМСИ „Христина Морфова“-Стара Загора.

Хубавите новини около „Център за европейски инициативи“ споделя Красимира Каменова, която от основаването досега е негов ръководител и основна движеща сила. В момента Фондацията работи едновременно по няколко проекта в България.  „Младо село“ разказва увлекателни истории на младежи, избрали да живеят на село. „Клуб GEEK“ среща любители на аниме, манга, геймъри – за да се опознаят и да провеждат интересни лектории. В момента се реализира „Рокендрол за момичета“ – в този проект се разказва за интересни момичета и жени, които живеят в малки населени места и вдъхновяват със своя живот. Историите в проектите може да видите в Ю-Туб канала на „Център за европейски инициативи“ ТУК& https://www.youtube.com/channel/UCERswjRizw0GgutQ_z382Dw

Освен проектите, вече 11 поредни години през лятото „Център за европейски инициативи“ организира уникален детски лагер в града. Доброволци от всички европейски страни, както и Египет, Армения, Грузия, имат разнообразни интерактивни занимания с малчугани. „Лагерът има строги правила за спазване. Тук е недопустима всякаква вербална и невербална агресия, обидни думи, ругатни. Обръщаме се един към друг на малки имена. Децата се насърчават да си помагат един на друг по всякакъв повод. За спазването на тези правила търсим и съдействие от родителите, това е важно за нас.“ – разказва Красимира Каменова.

Днес е последният ден от летните лагери на „Център за европейски инициативи“, през който за тези години са минали над 70 доброволци и стажанти. „Те много се радват да работят с деца. Някои от тях дори не са очаквали, че ще им хареса толкова. Като например тазгодишните двама доброволци от Бразилия. Чувстват се обичани и полезни. Дори когато се приберат обратно в своите държави, някои от тях продължават да работат с деца“ – допълва Красимира Каменова.

От работата тук доброволците и стажантите си тръгват с важния документ YOUTH PASS – за владеенето на т.нар „меки умения“ като умения за работа в екип например.

Много от тях продължават да поддържат своите връзки с Красимира и Офиса в Стара Загора, който е един от притегателните центрове в страната ни за младежи от всички страни.

Уляна Кьосева