На 10 август честваме Световния ден на мързела

Ако има нещо по-любопитно от Деня на лъжата, това е 10 август – важна дата от календара, на която се отбелязва Световният ден на мързела. Всичко започва с Фестивала на индустрията, търговията и културата в Колумбия. Уж на шега, неговият финален ден е обявен за Световен ден на мързела. Причината – всички работещи хора имат нужда от почивка и възможност да се насладят на живота.

Това се случва зa първи път през 1984 г., но и днес не можем да отречем, че подобен празник ни е много нужен. На всe повече хора им е почти невъзможно да не правят нищо. От понеделник до петък сме на работа, вечер бързаме с всички други домашни задължения, а уикендът така и не можем да забавим темпото. И в един момент изпушваме. А наложим ли си поне за ден да се отдадем на качествен мързел, после не можем да се отървем от чувство за вина. Е, не става така, нали?! Да, особено като се има предвид колко полезно е всъщност нищоправенето (както обича да казва Мечо Пух).
Девизът на празнуващите днес е “Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо”. Според празнуващите това ще даде нов тласък на духа. “Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Църквата смята мързела за смъртен грях.Сигурно затова народът ни е казал: „Залудо работи, залудо не стой!“ През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите.

10 август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.

Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

Абсолютното бездействие на 10 август позволява употребата на сладолед, шоколад, разхладителни напитки и всякаква храна, която някой би Ви доставил, докато сте се изпънали на дивана пред телевизора или се излежавате на плажа с коктейл в ръка.

Да мързелуваме никак не е лошо, освен ако не се превърне в обичайно повтарящо се действие. Всеки ден се нуждаем поне от час, в който да изключим физиката и психиката си от участието във всякакви задачи и просто да се отдадем на релакс.

Ако искаме, можем да медитираме. Ако не, просто да си сипем чаша вино вечер и да изпразним съзнанието си от всичко натрупано през деня. Звучи лесно, но всъщност никак не е. Най-вероятно въобще и не сме опитвали. 

И не, ровенето в смартфона не сe брои за мързелуване, въпреки че коефициентът на полезно действие клони към нула.

Да можем да „изключваме“ от всички и всичко е жизненоважно умение, което съхранява психиката ни. Ако имаме моменти, в които просто ни иде да хванем гората, значи не сме го усвоили.

Вероятно не сме се научили и как да се борим с чувството за вина, ако решим да прекараме една събота вместо в цялостно почистване на дома в чистка на ума. Излежаване до късно, продължително пиене на кафе, разхождане по пижама цял ден, поръчване на храна, слушане на любима музика, гледане на любим сериал. А близките ни трябва веднъж завинаги да се научат да не се сърдят, когато им кажем, че искаме да останем сами. Най-малкото, защото със сигурност и те имат такива моменти, но вероятно притъпяват желанието си, за да не изглеждат груби и асоциални.

Както от нас се изисква да сме на режим „пълна мощност“ в по-голяма част от времето, така и ние трябва да изискваме от себе да можем да превключим на режим „релакс“, когато пожелаем.

Ако не Ви мързи, прочетете няколко от златните правила на мързела. Дано да Ви усмихнат.

1. Човек се ражда изморен и живее, за да си почине. Вярно е! Щом не помним онези кошмарни девет месеца, прекарани затворени в утробата на майка си, значи са били толкова стресиращи и изтощителни за нас, че умът ни автоматично ги е изтрил от паметта, ако изобщо в тези ранни зародишни години може да се каже, че сме имали някаква способност за нормално протичащи умствени процеси. В противен случай всеки щеше да е достатъчно гениален, за да помни раждането си.

2. Обичай леглото, така както обичаш себе си. То е символът на човешкия мързел, също като дивана, плажната хавлия, шезлонга, хамака, люлеещия се стол и прочие безценни предмети-символи на човешкото безделие и лентяйство.

3. Почивай през деня, за да може да спиш вечерта. Замисляли ли сте се някога на какво се дължи безсънието? Учените са го доказали – на прекомерен стрес, резултат от неуморните работни часове, прекарани в офиса и количеството изпит кофеин, изяден шоколад или изконсумирани енергийни напитки, с помощта на които сме се надявали да поддържаме уморения си мозък буден и работоспособен.

4. Ако видиш някой да си почива, помогни му. Приятел в нужда се забравя…ъъъ…познава!

5. Работата е свещена. Не я докосвай! Нищо не ме привлича повече от работата. Мога да седя и да я наблюдавам с часове. А да – и да давам по някое и друго нареждане или команда, за да не губя тренинг. Тук изпусна едно петно. Почисти го, какво се размотаваш?

6. Никога не отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден. Свещено правило! А някой се опитал да го развали, заявявайки: „Не отлагай днешната работа за утре”. Недопустимо! Скандално! Сто процента измислено от някой подмолен работохолик.

7. Когато имаш неотложна работа, легни да спиш. Ако наистина е неотложна, все някой друг ще я свърши. Ако никой не я свърши, значи не е неотложна. Колко по-ясно от това да ви го обясни човек?

8. Никой човек не е умрял от почивка. Вървели баба и дядо из парка на разходка, уморили се и решили да седнат на една пейка, за да си починат. Седнали и… починали! (авторът се извинява на всички чувствителни читатели за черния хумор, но целта оправдава средствата, а моята цел е да забавлявам аудиторията).

9. Когато изпиташ желание да работиш, седни и чакай да ти мине. Желанието за работа е плод на Вашата фантазия, халюцинация, ирационален страх от това, че сте безполезни. Не се поддавайте на тези игри на съзнанието. Бъдете силни! Не се шашкайте – най-вероятно става въпрос за недостиг на кислород в мозъка, което води до хронична скука и затъпяване. Проветрете помещението, в което сте се отдали на заслужено мързелуване и се успокойте. Има достатъчно добри и лесни начини за забавление (неизискващи особени усилия от Ваша страна), които може да приложите в борбата със скуката и илюзорното желание за полагане на трудова дейност.

10. Щом работата е здраве нека работят болните. Авторът си запазва правото да се въздържи от коментар. Оставям това удоволствие на читателите…

11. Който не работи, поне да си почине. Да си починеш от почивката, са казали мъдрите хора. За да Ви стане по-ясно, прочетете последното правило.

12. Без почивка, трудът не е сладък. Няма случайни работи в този живот. Да вземем за пример празниците, най-вече коледните и великденските, когато се събират по няколко дълги почивни дни. Какво се случва – преяждане, залежаване, мързелуване в обилни дози, с други думи – пълен лешпер. В края на това изморително празнуване, срещи с роднини и обилни празнични вечери, Вие вече нямате търпение да се върнете на работа, където ще бъдете толкова заети с натрупалите се задължения, че няма да имате време да си помислите за храна и най-накрая ще Ви олекне. В случай, че се самозабравите и прекалите с поетите професионални задачи, направете справка с правило номер пет, шест и девет.

Пожелаваме успех на всички начинаещи мързеливци! А ако все пак работата е неизменна част от Вашата амбициозна, упорита и трудолюбива личност, не се притеснявайте. Не всеки е надарен с уникалната способност и талант да мързелува. Или пък да работи…

Честит празник, мързеливци!

Dolap.bg