Фестивалът на виното и културното наследство Августиада търси новата си царица

Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора, за девети пореден път организират Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той ще се проведе на открито, на Античната улица в Стара Загора от 25 до 27 септември 2020 г. Фестивалът е включен в програмата на Празника на града – 5 октомври.

Традиционно в рамките на събитието ще се избере Царица на Августиада като посланик на Фестивала. Царицата ще получи оригинална корона. Заедно с двете подгласнички ще бъдат наградени с парични и предметни награди. Те ще участват в официалното откриване на фестивала. Всички участнички в конкурса ще получат подаръци, осигурени от организаторите и спонсорите.

Организаторите отправят покана към момичетата и младите жени от община Стара Загора на възраст над 17 години да се включат в предварителния кастинг и да станат част от уникалната проява, чрез конкурса за избор на Царица на Августиада 2020.

Кандидатките за участие в конкурса могат да се записват от 3 август до 4 септември 2020 г. в Туристическия информационен център към Община Стара Загора, на адрес: бул.“Руски“ No 27, от понеделник до петък – от 09:30 ч. до 17:30 ч. и в събота и неделя – от 10:30 ч. до 17:00 ч., а също и на имейл d.petrova@starazagora.bg. Необходимо е да представят кратка информация за себе си и 3 броя подбрани лично от всяка участничка снимки. Две от снимките трябва да представят кандидатката в цял ръст, една снимка да е портретна – в близък план на лицето.

Кастингът, на който ще се подберат претендентките, ще се проведе на 5 септември 2020 г. от 12:00 ч., във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. Конкурсът ще се проведе на 25.09.2020 г. от 19:00 ч. на открита сцена на Античната улица на римския град Августа Траяна.

За повече информация – в Туристическия информационен център към Община Стара Загора или на тел: 042 627098.

Предстои оспорвана надпревара, коя от претендентките ще стане посланик на Фестивала Августиада 2020 и на Стара Загора“ – казват организаторите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, който се организира ежегодно през месец октомври от Търговско-промишлена палата и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора. 2020 година Фестивалът ще се проведе от 25 септември до 27 септември и е включен в програмата на Празника на града -5 октомври. Името на Фествала и конкурса са вдъхновени от хилядолетната история на Стара Загора, а Августа Траяна е едно от древните му имена.Стара Загора може да се гордее с много културно-исторически забележителности и артефакти. Един от тях е великолепната мозайка „Дионисиево шествие“ – уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието.

Традициите, свързани с виното, са издигани в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес. В последните години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Форумът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международния интерес.

Фестивалът е съпроводен с богата и разнообразна, културна програма, с участие на културните институции на Стара Загора и много старозагорски състави.

Целта на конкурса е популяризиране на културно-историческото наследство на Стара Загора;Популяризиране на лозарството и винопроизводството като важен поминък на българите от Тракия; Популяризиране на Фестивала на виното и културното наследство Августиада и превръщането му в устойчива туристическа атракция, с която да се привлече вниманието не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина.

Кандидатките за Царица на Августиада се подбират сред младите момичета и жени на община Стара Загора на възраст над 17г. , чрез предварителен кастинг, провеждан от организаторите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Участничките не навършили 18 г. ще трябва да предоставят декларация за съгласие за участие от родителите си.

Критерий за право на участие са красота,индивидуалност и естетика, стил, познания и интелект, умение за общуване.

Претендентките за титлата Царица на Августиада, при подготовката за конкурса:посещават културно-исторически обекти, свързани с града Августа Траяна, за да се докоснат до античното наследство на Стара Загора и споделят преживяното; посещават и участват в гроздобер в селата от Община Стара Загора; запознават се с производството на виното; представят се пред старозагорската общественост, чрез медиите.

Конкурсът се провежда в два тура: Първи тур :Представяне на претендентките и представяне на видео с участието им в мероприятията от подготовката Целта е участничките да представят мотивацията си за участие в конкурса, комуникативни умения, познания, индивидуалност, както и своето виждане за мисията на Царица на Августиада.

Втори тур:Дефиле на претендентките в характерно за римлянката облекло и бижута.Целта е участничките да представят походка,сценично поведение, грация, стил и чар.

Компетентно жури отличава 3 участнички-Царица на Августиада и нейни две подгласнички.

В състава на журито влизат представители от Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата -Стара Загора-OINORAMA wineconsulting & businesssolutions.

Победителката и нейните подгласнички получават отличителни ленти, с надпис:Царица на Августиада“, Първа подгласничка Царица на Августиада“, „Втора подгласничка Царица на Августиада“.

Царицатата на Августиада се коронясва. Короната е уникат,специално изработен за нея. Мисията на избраната Царицата на Августиада е да бъде посланик на Фестивала: Инициира и участва в различни благотворителни прояви; Представя града на различни национални и международни форуми; Тя е красив посланик и на България по света.

Награди получават всички претендентки.

Dolap.bg