Връчиха 75 сертификати на младите старозагорски академици

На 1 август 2020 г. в Лапидариума на Регионален исторически музей Стара Загора се състоя церемония по връчване на сертификатите за успешно приключилата първа учебна година на Академията за компютърни и природо-математически науки при Центъра за подпомагане на личностното развитие – Стара Загора. В горещия преди обед десетки малки, големи и още по-големи ученици, родителите им и учителите им с вълнение, но и със самочувствие очакваха да чуят имената си.

От 28 септември 2019 г., благодарение на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, който прие присърце и подкрепи идеята ни, започна Академията по математика. Днес можем да отчетем първите резултати, каза учителят по математика Любомир Любенов, главен организатор и вдъхновител на специалната математическа школа. – Тези резултати започнаха да се виждат, но трябва да бъдем търпеливи и да дочакаме по-високите резултати.

На 28 септември 2020 г. част от нас беше г-жа Мариана Богданова. Тя е автор на всички учебници по математика от първи до четвърти клас. В продължение на 18 години хиляди ученици от цялата страна се учат по нейните учебници.

Тя проведе първото занятие в Академията. Затова й предоставям думата за приветствие:

Здравейте на всички ученици, родители, деца! Благодаря Ви, че сте тук. Радвам се, че сме заедно, каза Мариана Богданова.- Това е една малка стъпка в големия път на всеки един от Вас в науката Математика и съпровождащите я. Тя е безкрайна. Човек докато са му отворени очите се стреми да научи все повече и повече.

Мили деца, обръщам се към Вас. Днес има един малък завършек на първата година. Но всеки край е ново начало. Сега ще направите малка пауза и всеки по своя си начин отново ще се насочи към математиката. Отново ще се влее в редиците на изучаващите я по един или друг начин. Ние възрастните затова сме до Вас, за да Ви подкрепяме. Да постигнете онова към което се стремите – Вие и Вашето семейство. И по този начин Вие да предадете Вашия опит на Вашите деца. Не е трудно, но не е и лесно. Иска се от Вас само да бъдете постоянни в желанието за постигане на резултат. Малките пречки не бива да Ви отказват. Не всяка задача се поддава на решение веднага. Оставете я да си почине тя и след това я преборете.

Пожелавам Ви много успешен път в дебрите на математиката! Пожелавам Ви сили да се справяте с онова, към което се стремите и търпение да се допитвате до околните.

Деца, Вие сте ученици. Вие трябва да питате. Не чакайте ние възрастните да Ви питаме. Ние Ви насочваме, но очакваме Вие да ни питате, за да Ви подскажем накъде да вървите! На добър път в този първи край на първата академична година!“- пожела Мариана Богданова.

Първи получиха сертификатите си 52-мата първи ученици на новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, които са преминали съкратения курс на Академията. Сертификатите връчи директорът на гимназията Майя Найденова.

На 65 млади академици, преминали пълния курс на обучение, сертификатите връчиха Любомир Любенов и учителката по математика Йовка Янчева.

Идвайки към Лапидариума срещнах много ученици и родители запътили се и те за насам. Удовлетворението ми беше голямо от първия въпрос, който ми се зададе:“Ще продължи ли да работи Академията?“ Да! Ваканция ще има през месец август и от септември отново започвате работа“. Това каза зам-кметът по образованието при Община Стара Загора и един от двигателите и ратниците за създаването и порастването на Академията Иванка Сотирова.

Уважаеми родители, ако Вие не бяхте стожери, подкрепящи, съдействащи за това обучение, резултатите не биха били толкова удовлетворяващи. Убедена съм, че сте направили много правилен избор за децата си, като надграждането ще продължи. Вероятно всички следите последните тенденции в образователната политика на Министерство на образованието и науката. Все повече акцентът се поставя върху обучението по математика. Математиката е наука, която развива цялостното човешко мислене. Пожелавам да продължите с тази подкрепа на децата. Сигурна съм, че от тези среди ще израснат много бъдещи учени. Ще израснат академици с истински титли. Сигурна съм, че най-голямо е удовлетворението на всеки родител да види детето си успяло. Най-стойностните инвестиции на родителите са в образованието. Правете ги!

Малки и големи математици, продължавайте напред и нагоре! Науката е неизбродна среда, в която можете да откривате много решения. Вашите учители, които работят с Вас в Академията, работят нестандартно. За да бъдеш в такава позиция на учител, трябва да притежаваш не само математическите знания, но и голямо сърце! Благодаря на колегите, които бяха ангажирани, оглавявани от Любомир Любенов, Йовка Янчева и Мариана Богданова, които през цялото време, редом с всички гости работиха неуморно и с ентусиазъм. И това ще продължи и занапред. Прелюдията към големите науки е много важна! Следвайте я! На добър час!“,- каза г-жа Сотирова.

Преди да се направи задължителната снимка с всички академици, на самия финал Любомир Любенов каза само две думи: „Има надежда“!

Първата академична година на Академията по математика завърши успешно!- коментира за Dolap.bg Любомир Любенов.- Всички ученици, които преминаха през обучението и през двата прегледа на получените знания получиха сертификати. В тях са записани имената на видни учени, които са били част от работата на Академията. Сред тях са трима представители на Института по математика при БАН проф. Емил Колев, Невена Събева- зам.-главен редактор на сп. „Математика“ и проф. Йордан Табов; проф. Кирил Банков, декан на Математическия факултет при Софийски университет и председател на Световната федерация на националните математически състезания, Катя Чалъкова от списание „Математика и информатика“ на МОН, Мариана Богданова от Тракийски университет, Йовка Янчева, Иван Манев и Любомир Любенов – учители по математика.

В академията участваха ученици от втори до девети клас. Часовете включваха много материал, далеч напред от учебното съдържание. С голямата група от Академията достигнахме до математически анализ и те успешно вече могат да решават интеграли, това което се учи в университета. Ние напредваме, защото това е необходимо не само за математическите състезания, но и за обучението по физика, химия, математика, т.е. много повече от онова, което се изучава в училище“.

Любомир Любенов уточни, че първата сесия на обучението от 28 септември 2019 г. до 21 януари 2020 г. е  приключила с преглед на знанията. 65 ученици са се явили на изпит и успешно са преминали във втората сесия.

Преди COVID-кризата присъствените занятия са продължили, а при въвеждане на извънредното положение се преминава на онлайн обучение продължило до края на м. юни. Междувременно е направен финалът на втората сесия с успешно участие на 45 ученици. Третата сесия завърши с връчване на сертификатите, а с това и на първата учебна година.

При третата сесия към участниците в Академията са се присъединили и първите ученици на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи.

Младите академици присъстваха на церемонията по връчване на сертификатите им с родителите си, което направи тържеството още по-значимо,- коментира Любенов.- Финалът на церемонията показа, че за този град и за тази държава има надежда, защото толкова постоянство, толкова знания и целеустременост на едно място са повод за удовлетворение и за надежда“.

Любен Карбанов, вече в ІХ клас от ППМГ „Гео Милев“, медалист от много международни олимпиади сподели:“В Академията ни даваха интересни задачи, които ни помагаха да се развиваме успешно освен по математика и по другите учебни предмети. Когато ни удари корона кризата нещата леко се промениха, но имахме желание и успяхме да намерим начин да продължим. Свързвахме се с Месенджъра. Академията ми даде много знания, които ползвам навсякъде. Математиката е нещо, с което искам да се занимавам сега и в бъдеще“.

Станислав Димов от шести за седми клас в ППМГ „Гео Милев“ сподели:“Академията ми даде доста знания, които в училище не мога да науча. Там материалът е съобразен с възможностите на целия клас и не покрива някакво ниво. Задачите, които ни се дават в Академията изискват повече мислене и упражнение на ума. Освен това имам и нови приятели, с които ми е интересно и приятно да общувам“.

За някои от математиците няма да има лятна ваканция. На 9 август 2020 г. се провежда финалът на откритото първенство на Азия по математика. Фондация „Математика без граници“ в лицето на Любомир Любенов е представител на България за състезанието. 57 са участниците от всички математически гимназия в България, в т.ч. и от Стара Загора.

На 16 август 2020 г. в Несебър е финалът на седмото международно издание „Математика без граници“. Поради ковид-пандемията ще присъстват само български ученици – 730 от цялата страна. В основата са представители на 18 математически гимназии. По същото време състезанието ще се проведе в много страни по света – Австралия, Тайван, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Русия, Малка, Словения, Македония, Турция, Румъния и др. Общото класиране ще бъде обявено на 17 август т.г. в Несебър.

Росица Ранчева