Ансамбъл „Загоре“ със свеж и естетски концерт в разгара на лятото

Приготвените 350 стола не стигнаха за зрителите на Концерта „Магията продължава“ на Ансамбъл „Загоре“ снощи…

Пространството на Античния форум се изпълни освен с познатата публика, още и с много млади хора, избрали съвсем съзнателно да присъстват на това дългоочаквано лятно събитие.

След месеците изолация, невъзможността да се разгърнат с активна концертна дейност, сложността при репетициите /със събиране на едно място на не повече от 10 или 20 човека/, артистите от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ се раздадоха на сцената за своята публика.

Едночасовият концерт бе приятно съчетание на нови и познати песни и танци. И разбира се, всичко беше различно в необичайната обстановка на Античния форум с неговите сцени, разположени на няколко нива.

Новият женски танц „Коконици“ беше прекрасната изненада на вечерта. Лъчезарен, игрив, много динамичен, много свеж танц! Хореографията на Христо Иванов е „класическа“ в най-хубавия смисъл на думата – без сложни, „въртеливи“ ги наричам , движения с ръцете /примерно/ или фигури, които се менят непрекъснато. Но с един изчистен рисунък на танцуващите крака в червени чорапи, които ускоряват ритъма до огромна скорост. И после „затихват“, за да си поемат танцьорите дъх за стотни от секундата. И „Коконици“, и „Казанлъчани“ са танци с много заряд и с интелигентна хореография, близка до съкровеното на всеки българин, свещено наше хоро, което събира и завихря енергията на игралците.

Силно и вдъхновено бе неизменното /от началото до края на концерта/ участие на оркестъра на Ансамбъла, а хорът показа както ярки солисти, така и спятост и звучност в ансамбловите изпълнения.

Програмата бе дозирана прецизно като с „аптекарски везни“ и безспорно донесе наслада и хубави емоции в публиката.

Благодарение на безценните кадри от концерта на Рад Димитров ви показваме колко силна и красива енергия имаше на сцената снощи и какви красиви рисунки /направо  мандали/ образуваха танцьорите в хореографията на някои изпълнения.

Текст Уляна Кьосева