„Зелени Балкани“ пусна на свобода ято зеленоглави патета в езеро „Загорка“

На 29.07.2020г. в 18:30ч за втора поредна година бяха освободени патета във водите на езеро „Загорка“.

Патетата са от вида зеленоглава патица. Те са излюпени и отгледани в Спасителния център на Зелени Балкани. Потомство са на конфискувани след сигнал за незаконно отглеждани диви птици за примамка. Това е поредният случай, при който живи птици са били използвани за примамка. Наричаните на ловджийски език „мюрета“ се ползват за привличане на диви птици за отстрел.

Спасените птици са излекувани от  травмите и се отглеждат в Спасителния център. В ече втора година техните малки се освобождават във водите на езеро „Загорка“. Така те получават възможността да живеят на свобода и да се радват на безгрижни дни в езерото, където екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ е създал чудесни условия за тяхното бъдещо развитие, разполагайки във водата плуващи къщички от дърво.

В края на събитието бяха освободени и 3 черношипи ветрушки, диви сирачета, отгледани от възрастна двойка. Двойката черношипи ветрушки са останали инвалиди след бракониерско посегателство над тях. Техните трайни увреждания не позволяват завръщането им в дивата природа.

Текст: Миглена Михнева, „Зелени Балкани“

Снимки: Деница Петкова, „Зелени Балкани“