„Дон Кихот“ на Античния форум – впечатляващи дебюти в една трупа на висота

След чудесното си представяне в първия ден на Фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, балетът на Държавна опера-Стара Загора „пренесе“ постановката „Дон Кихот“ на сцената на Античния форум снощи.

„Пренесе“ – защото съставът на артистите бе същият и в двете постановки. И беше впечатляващ с дебютите на 9 млади артисти – с непрекъснатото си /въз/обновление и жизненост.

Много лиричен Фиорди Лоха в дебют като Базил. Красиви движения на ръстов балетист, с много и много сложни поддръжки и безупречен като партньор на примата Анелия Димитрова. Изключителното му предимство е не във външната изява /която е безспорна/, а във вътрешната чувствителност, с която изгражда образа си и най-вече с тази абсолютна хармоничност и усещане за партньорката на сцената.

Един разкошен нов Санчо Панса! Калин Любенов е артистичен, пластичен, забавен и с впечатляваща двигателна сила из сцената и в акробатиките, които особено веселиха детската част от публиката на Античен форум.

Едно прекрасно Амурче бе младата и крехка Тцао Ю-Чен. Тя е балерина с прекрасни качества и много фино излъчване.

Двойката приятелки – Елени Марку и Зорница Петрова – бяха взрив от жизнерадост, красиви движения, синхрон, кипяща жизненост.

Двойката фламенко – Паскуале Казелли и Сторм Норис – бяха изключително красив „завършек“ на двучасовата феерия. Двамата са с много характерно излъчване на мъжкар и удивителна хубавица със смугла кожа. Много магнетични и много качествени балетисти!

Дебютът на Клара Ферер в ролята на Повелителница на дриадите бе абсолютно убедителен – красива, нежна, стабилна и грациозна!

И младият италианец Франческо Бориело показа страст и техника като Циганин – в двойка със забележителната балерина от старозагорската трупа Ромина Славова.

В съботната вечер публиката, която беше доста, получи удоволствие НА МАКС от изпълнителите и визията на постановката, разположена на различни нива на Форума. Цяло геройство бе за младите и жизнени балетисти да овладеят сравнително неголямото пространство на сцената, да бъдат всяка минута „вътре в действието“, да танцуват със страст, да излъчват огромно удоволствие от изявата си.

Само те си знаят, какво и колко струва на едно тренирано тяло да се подготви за голямата сцена след безвремието на изолацията.

Така, че да създаде за зрителя наслада и усещането за празник. И да озонира въздуха с ликуването на младостта и свежестта на таланта!

Уляна Кьосева

Снимки Георги Петков за Държавна опера-Стара Загора