Прохлада и естетика в изложбата от рисунка и малка пластика в Зала „Байер“

За шести пореден път Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора с председател младият и амбициозен Милен Алагенски организира в Зала „Байер“ годишна изложба „Рисунка и малка пластика“. Изложбата бе открита снощи и ще може да я разгледате почти до края на месец август.

Дали заради приятната климатизация в залата, дали заради цвета на стените на изложбената зала или заради доста от заглавията на картините, но изложбата е много „разхладителна“. „Повечето от показаните 64 творби от 21 автори са в стила на живописната рисунка и показват отношението на цвят към цвета. Малко автори показват монохромни неща. Сред тях е Слави Славов. За мен той е откритие в тази изложба със своите растерни рисунки, които работи почти без линия. В произведенията му има много дълбочина“ – коментира Милен Алагенски, председател на СБХ-Стара Загора. Новото в това издание на изложбата е присъствието на млади автори като Илия Владимиров, Радислав Тодоров, току що завършилият Академията в Пловдив Цветан Стоилков. Първите двама са сред петимата нови членове на СБХ-Стара Загора, редом с Петър Петров, Павел Михов и Светлин Стоев.

„За тези шест години почва да се виждат резултатите, има прогрес в цялата група на художниците в рисунката“ – категоричен е Милен Алагенски.

Абсолютно задължително е да разгледате изложбата в Зала „Байер“. Ще усетите веднага, като повей на вятър, лекият стил на рисунката – нахвърлянето на очертания, свободата на изразяване, свободата от цветове и форми.

Достойно се представят „класиците“ сред гилдията тук – Валентин Дончевски /“Предизвестено“/, Злати Златев /“Еньовден“ и др./. Разгърната, синя, нежна, сурова, митологична е триптихът на Тошо Стефанов „Лабиринт“. Лиричен е „Ескиз към портрет“ на Сашо Сандев. Експресивни, наситени, едно „морско избухване“ са „Морски перли“ на Иван Арабаджиев и Ирина Колева, предизвикателен е „Характер“ на Цветан Стоилков.

В никакъв случай не пропускайте да разгледате картините в по-малък формат на колоните на галерията. Защото там ще откриете звънтяща лиричност и поезия в рисунките на Музафер Мехмед от Чирпан. Другият чирпанлия, Владо Кондарев, същое достойно присъствие в изложбата, а представената рисунка „Над Чирпан камбани бият“ е емблема на Яворовите празници.

Попътен вятър и много откупки на изложбата, която от вчера пори вълните на кроткото море на културата в Стара Загора – не като луксозна яхта, а като романтична класическа рибарска шхуна, управлявана от верен екипаж.

Уляна Кьосева