Талантливите деца на Стара Загора вдигнаха изложба в зала „Лубор Байер“

Школите по живопис, малка пластика и приложни изкуства при Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора вдигнаха годишната си изложба в зала „Лубор Байер“. Поради наложените епидемични мерки тази година официално откриване не е направено. Но всеки, който желае да види произведенията на децата, може да посети усмихнатата изложба до 15 юли 2020 г. Изложбата съдържа най-добрите постижения на децата и наградени творби по национални конкурси“.- Това каза за Dolap.bg Искра Иванова, ръководител на общинско звено „Център за подкрепа за личностно развитие“.

Над 150 са показаните една от друга по-интересни и красиви творби, дело на над 80 от 5 до 15- годишни деца. Рисунките са изпълнени с акварел, сух и маслен пастел, молив, смесена техника. Темите са от целия спектър на детската фантазия. Преобладават любими животни – котета и кучета, риби, пернати, портрети, приказки, морско дъно и разходка в гората, „семейни портрети“ и т.н. Явно личи подходът на дългогодишния художествен ръководител Тошо Стефанов – пълна свобода на децата да рисуват каквото най-силно желаят, за да запечатат върху белия лист интереса, любопитството и предпочитанията си.

Поради факта, че още в началото на месец март CIVID-19 затвори вратите на школата по малка пластика и липсваше необходимото технологично време за изпълнение на работите, ръководителят  Слави Славов представя ретроспекция на най-доброто през изминалите 32 години. Така стените и постаментите са населени с кукери, лазарки, воеводи, птици и целия животински свят в най-различни размери и материали.

24 са паната рисувана коприна от децата, които редовно посещават школата „Приложни изкуства“, каза за Dolap.bg ръководителката Юлия Славова. – Освен това показваме и традиционни декорирани теракотни плочки.

През цялата година, чрез практическата работа, децата запомниха жанровете в изобразителното изкуство. Затова съм акцентувала върху портрет, натюрморт, пейзаж и фигурална композиция. Фигуралната композиция е по-сложна задача, с която много успешно се справи Йоанна Иванова. Затова нейната „Малката художничка“ е в центъра на експозицията. Доволна съм от всички деца, които много старателно и внимателно изпълниха поставените задачи. Имаме две много пъстри лазарки, различни натюрморти, интересни портрети. Работите на всички деца са различни. Това е целта ми – да бъдат творбите им с индивидуални качества. Друго, което направихме при декорираните плочки, беше четири деца да работят по една и съща тема. Затова съм изложила три творби. Едната темата е „Портрети“, другата – натюрморт от четири автори. На всеки е раздадена по една част от композицията, като проектите са техни. По третата тема от различни плочки е направена фигурална композиция със слънце, цветя и птици“, каза Юлия Славова.

Освен на място в зала „Байер“ изложбата може да се разгледа и на страницата на Центъра за подкрепа на личностното развитие като онлайн изложба.

През изминалата година трите школи са посещавани от над 85 деца на възраст от 4 до 15 годишна възраст. Лятната програма на Центъра, която започна от 1 юни и продължава до 31 юли 2020 г. включва дейности на всичките 21 формации, в т.ч. и на трите школи по изобразително изкуство. Всички занимания са безплатни.

Росица Ранчева