Уникален бутиков концерт-спектакъл „Джазоспекция“ събра възторзите на публиката

На 4 юли 2020 г. на сцената Античен форум „Августа Траяна“ се състоя поредната лятна музикална вечер на Държавна опера Стара Загора „Свеж въздух за изкуството“. В интимно ситуирана сцена – публиката беше на мястото си на римския аудиториум, а изпълнителите на площадката пред тях. При спазени всички епидемиологични изисквания, беше представен интерактивният джаз-концерт спектакъл „Джазоспекция“. Това не е ново заглавие от афиша на операта, но аранжирано и поднесено по този начин – на открито под звездите и пълната луна, въздействието му беше изключително.

Джазоспекция“ е реализирана преди две години по идея на младия универсален диригент и перфектен музикант Димитър Косев, който работи в успешен тандем с режисьора и зам.директор на Държавна опера Стара Загора Славчо Николов.

Когато попаднах на „Сюита за флейта и джаз трио пиано“ в седем части, усещах, че нещо не ми достига, сподели с публиката преди началото на концерта Димитър Косев. – Тогава помолих Славчо Николов от сюитата да направи спектакъл. Той много успешно пригоди кадри от филма „Барака“ на Рон Фрик към музиката и така произведението се превърна в концерт-спектакъл „Джазоспекция“. Мултимедията е дело на Пламен Асенов“.

Съвършените артисти Кейко Танака, Япония – първа флейта в оркестъра на операта, Димитър Косев -пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни, поднесоха музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийна прожекция на кадри и теми от „Baraka”.

Джазоспекция“ е френски джаз в картини, обясни Славчо Николов.- Темата, която концертът разглежда е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес. И само от нас зависи какъв ще бъде.

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka” кореспондира с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“. Това е „Джазоспекция“. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание“, каза Славчо Николов.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг- френски композитор, написал музиката на над 100 филма, от които най-известни са „Калифорнийска сюита“ и „Трима мъже за убиване“.

Сюита да флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами в категория за „Най-добра камерна музика“ Сюитата се състои от седем части:“Барок и синьо“, „Сантиментално“, „Явански“, „Краткотраен“, „Ирландски“, „Универсален“, „Бърз“.

Кадрите са взаимствани от фирма на Рон Фрик „Барака“ от 1992 г. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема:“Природа“, „Религии“, „Полезни изкопаеми“, „Войните, които се водят за тях“, „Народът и децата“, „Урбанизацията“ и Системата“.

С този джазов концерт – спектакъл творческият му колектив изпраща посланието:“Планетата ни е поверена за малко и зависи само от нас, да я направим по-добра на идните поколения“.

Възторжената публика бисира изпълнителите. Те получиха голяма кошница цветя от зам.председателя на Народното събрание Емил Христов, който, когато има възможност, не пропуска концерт или представление на Старозагорската опера.

Следващото събитие на Античния форум „Августа Траяна“ е на 8 юли т.г. – Камерно соаре – концерт -среща „Отново заедно“ с участието на камерните формации Трио „Арте+“, Трио „Реверанс“, Камерна формация „Арс Нова“ и Брас квартет.

Росица Ранчева