С Божидар и Денислав в Стара Загора – тази Виена на Балканите

Два дни в седмицата главната улица на Стара Загора се променя и става неузнаваема – като центъра на Виена. Защото….звучи Моцарт в изпълнение на цигулка и виолончело. Свирят младите музиканти Божидар Рахнев /цигулка/ и Денислав Джелепов /виолончело/. Това е техен съвместен частен проект. „Идеята ни е да популяризираме този тип инструментална музика и да изпълва е града с приятна атмосфера“ – казва Божидар. Програмата им продължава час-час и половина и освен произведения на Моцарт, включва и Бах, Вивалди, Щраус, Брамс, Монти, още и известни танга.

Тук публиката е високо културно възпитана и винаги оценя един хубаво изсвирен Моцарт. Винаги разпознават и обикновено за Моцарт коментират – че много се радват, че се свири Моцарт, а не чалга“ – споделя Божидар.

Младите музиканти свирят обикновено на две места по бул.“Цар Симеон Велики“ – срещу Универсалния магазин и срещу Водното огледало малко по-надолу. И двамата имат опит в подобни проекти за изкуство на улицата. Още като ученици Божидар Рахнев свиреше с Андрей Андреев/пиано/. Свирили са и на улиците в Глазгоу, Шотландия. „Пътувахме с три билета в самолета– на едната седалка беше електрическото пиано.“ – разказва Божидар. Двамата освен съученици в НУМСИ“Христина Морфова“, учат заедно и в НМА-София. Сега Андрей завършва в Германия. Денислав Джелепов също има опит, свирейки с виолончелото в София и на различни места в Турция.

Двамата с Божидар са колеги в оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Използват времето, свободно от репетиции, да свирят музика по обновената Главна на Стара Загора. Божидар казва, че много обича да свири с цигулката на бебетата и малките деца, които направо замръзват на място пред батковците-музиканти.

Свидетел бях на малчуган, едва проходил, как се беше захласнал по батко си Божидар, че и биберонът в устата му не мърдаше от пределната концентрация.

Ако видите младите музиканти на улицата край Универсалния магазин, не се прехласвайте, пуснете им парички в калъфа на цигулката и приседнете наблизо в някое от кафенетата наоколо. Вдишате бавно и издишайте бавно…и без да усетите, ще сте вече в стара Виена с очарованието на Моцарт.

Уляна Кьосева