Хайде да рисуваме с вино!

Да, добре, виното е за пиене! Да, добре, виното е изкуство само по себе си! Да, добре!

За хората с по-разчупена нагласа към стойността на виното във всичките му форми и проявления предлагаме забавен начин да увековечите любимата си напитка, да зарадвате други еносиасти или просто да експериментирате със заложбите си. Нашите приятели от Winefolly са създали бърз наръчник, който ни учи как да рисуваме с вино.

Необходими материали

Виното, чаят и кафето са на водна основа, така че при рисуването с вино може да използвате същите материали като при акварелите.

• Хартия за акварелни картини (или кадастрон);
• Бутилка червено вино – колкото по-наситен цветът, толкова по-добре. Winefolly използват Yellow Tail Shiraz. За рисуване са Ви нужни 2 чаши – останалото изпийте за вдъхновение;
• Четки и палитра. Winefolly използват кръгли четки (размер #2 и #10) и обикновена пластмасова палитра;
• Парцалче или кухненска хартия.

СЪВЕТ: За да подготвите листа, върху който ще рисувате, е добре да го навлажните предварително с мокра гъба, като после го залепите с тиксо за хартия (такова, което залепва, дори ако е мокро) към масата/бюрото/друго. Оставете хартията да изсъхне за поне 2 часа.

Изберете вино

За по-дълбоките лилави оттенъци изберете мерло, каберне, сира, при сира или малбек. За по-светлите, червено-оранжеви оттенъци опитайте темпранийо, небиоло или санджовезе.

1. Подгответе виното

Eдинственият начин, по който може да получите най-наситения и тъмен цвят е чрез редуциране на виното. Winefolly поставят 2 чаши при средна до ниска температура и редуцират в продължение на 10-12 минути.

2. Скицирайте картината си и продължете с фона

Скицирайте картината с молив. След това запълнете големите области с четка, натопена в нередуцирано вино. За повече яснота, гледайте видеото.

3. Изчакайте фона да изсъхне

Отстъпете назад и се насладете на виното в чашата си.

СЪВЕТ: опитайте се да не докосвате картината с ръка, докато рисувате – вероятноста от размазване е огромна.

4. Запълнете тъмните области

Тъмните части от винената картина могат да бъдат запълнени с по-голяма четка. Може да повторите оцветявaнето, за да направите цвета по-наситен, но преди това винаги изчаквайте първият пласт вино да изсъхне.

5. Поставете контур

Поставете контурите на картината си или запълнете тъмните части с най-редуцираното вино. Не бързайте и топете често четката си, за да осигурите постоянен наситен цвят. Имайте предвид, че виното е по-лепкаво от акварелите, затова подходете с нужното търпение.

Как да се грижите за винената картина

След като приключите с картината, оставете я да изсъхне за няколко часа. Ако сте създали шедьовър, защитете го от външни влияния със спрей-фиксатор. Закачете го над камината и си сипете още една чаша. Enjoy!

Dolap.bg