“Слугинята господарка“ открива летните музикални празници на Античния форум „Августа Траяна“

На 24 юни 2020 г. от 21:00 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора ще бъде представена атрактивната едноактна комична опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези. С този спектакъл се слага началото на Летните музикални празници на Държавна опера Стара Загора под логото „Свеж въздух за изкуството“. Програмата е посветена на 95-годишнината на първата извънстолична опера.

Режисьорът на „Слугинята господарка“ Славчо Николов прави печеливша „комбинация“ между артистите от двата състава на постановката. Ще видите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов заедно с очарователните балерини Ивелина Димитрова, Анелия Димитрова /в ролите на офис-секретарки/.

Тази вечер зрителите ще присъстват на различно и оригинално поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ.

Ето и поканата към зрителите от Славно Николов:

„… Действието ни пренася в 60-те години на XX век – десетилетието, в което се пречупват естетическите разбирания в съвременния свят. Но защо точно 60-те? Това е време „междинно“. Точно такова е било и времето, в което е творил композиторът Перголези – между края на Рококо и началото на утвърждаването на Класицизма. Такива са и 60-те години на миналия век. Това е периодът след края на Втората световна война и началото на Модерния свят – 60-те години дават насоката, правилата, новите норми… по които живеем и днес. И в новия XXI век. Героите в спектакъла са в офис – фрагмент от тази „система от кутийки“, от които е съставен Мегаполисът. В този офис се разказва Малка история от Големия град. Приятно гледане!“

Кратко съдържание на „Слугинята господарка“:

Интермецо 1: Адвокатска кантора в голям град (кабинетът на Адвокат Уберто). На Адвокат Уберто му предстои важна среща, за която трябва да се подготви. Той търси определен документ в офиса си. Не го намира и затова събира екипа си, но секретарката на офиса Серпина отново е закъсняла. Уберто изпраща Веспоне (старши юрист в кантората), да я намери.

Серпина идва в последния момент, понесла всичко, което е намерила на бюрото си. Уберто не е доволен от ситуацията в офиса си и иска да въведе ред и да я накара да работи. Дава ѝ да свърши цялата работа, но тя хитрува и прехвърля цялата работа на колегите си. Нейната мечта е да се омъжи за Уберто и се опитва да го прелъсти. Не успявайки към момента, тя заявява, че независимо от всичко ще се омъжи за Уберто и че от нея по-красива, грациозна и забавна няма и той няма да може да намери.

Интермецо 2: В преддверието на кантората. За да изпълни своя план, Серпина вербува Веспоне да се преоблече като военен, за когото уж ще се омъжва. Тя го представя като капитан Темпеста (от италиански: „буря“) и заявява, че напуска кантората. Уберто решава, че трябва да признае какво изпитва към Серпина, че я обича и иска да се ожени за нея.

Серпина пристига с капитан Темпеста. Капитанът ще се ожени за нея, но първо иска да получи обезщетение. Уберто категорично отказва да плати каквато и да е сума и заявява, че той ще се ожени за Серпина.

На добър час на музикалните празници! Нека да е топло и красиво лято!

Dolap.bg