Ново арт пространство откриха в Стара Загора

На 23 юни 2020 г. официално беше открито ново арт пространство на реновираната пешеходна зона на Стара Загора. Това е атрактивна, модерно решена архитектурно- естетска композиция – Водно огледало „Поетите на Стара Загора“. Разположена е в неголямо пространство, заградено от три страни с паркова и градинска удобна мебел за сядане, с дървета и зеленина, южно от така наречения Електродом. Върху 5-милиметрови “небрежно разхвърлени“ месингови листи, потопени ефектно във вода, са изписани калиграфски знакови стихове на тринадесет емблематични старозагорски поети: Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Хаджихристов Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров , Стойчо Стойчев и Рашко Стойков. Според мене, това не е само ново съоръжение и красиво място за социални контакти. Преди всичко това е памет, която предизвиква гордост и радост чрез досега до висшето изкуство -поезията. Това е и почит към майсторите на мерената реч, и обич към родния град.

Цитатите са избрани от председателя на Дружеството на писателите поетът Таньо Клисуров, Почетен гражданин на Стара Загора, от литературния историк и директор на Музей „Литературна Стара Загора“ Иван Матев и други интелектуалци.

Изпитвам вълнение, защото половината от поетите във „Водното огледало“ са мои приятели и колеги, с които ежедневно се срещахме, обсъждахме темите за поезията, за изкуството, проблемите на живота, пиейки кафето си в култовия клуб „Пегас“, развълнувано сподели Таньо Клисуров.

Благодаря на съдбата, че имах възможността да бъда свидетел на много празници, на хубави срещи, понякога и на конфликти в Дружеството на писателите и в Алманах „Хоризонт“, но днес най-много се вълнувам от това, че моите приятели са станали вече литературна легенда. Благодарен съм и на поетите от по-предните поколения, с които за съжаление, поради разбираеми причини, не съм могъл да общувам, но те за мене са били литературна школа, втори университет.

Старозагорските поети тук са представени с едни от най-характерните си, най-силните си редове. Всеки от тях е една ярка индивидуалност. Те не си приличат помежду си, но ги събира определението старозагорски. Мисля си, че ако направим една мозайка от поетичните редове на всички тези поети, ще получим представата за вътрешния свят на днешния редови старозагорец. Човекът, който обича свободата, който има усет за красивото, който обича своя град. Често повтаряме мисълта на Кирил Христов, че „Без Стара Загора, няма българска литература“. Ще си позволя по-дръзка мисъл:“Без духовната Стара Загора, духовната България не би била същата“.

Да ни е честито Водното огледало и поетите на Стара Загора със своите стихове. Пожелавам да пазим това Водно огледало чисто – и в прекия и в преносния смисъл. Вярвам, че тук наистина ще стане култово място за старозагорци. Честито!“- каза Таньо Клисуров.

Благодаря на авторите на проекта, на колегите от Общинския съвет и на Община Стара Загора, защото и без тях тази прекрасна зона, а и цялата пешеходна улица в нейния нов вид нямаше да бъде факт, каза зам.кметът по култура, туризъм и младежки дейности“ при Община Стара Загора Милена Желева.- Благодаря на Иванка Сотирова, защото под нейно ръководство, заедно с Таньо Клисуров и Иван Матев, с хората които ги подкрепят от арт-средите – дружествата на архитектите и писателите, сега имаме тези стихове – подбрани и избрани не леко. Важно е че ги имаме.

Тази арт зона ще бъде една от няколкото, които с отдел „Култура“ имаме намерение да развием през следващите месеци и години. Защото младите хора, хората на изкуството имат нужда да бъдат виждани, да бъдат сред Вас, да бъдат на открито.

През последните няколко месеца интересът и към Водното огледало, и към още няколко участъци от главната улица, са обект на голям интерес от хората на изкуството. Днес получихме писмо, че на 3 юли т.г. на това място в следобедните часове ще има концерт. Моето желание, на моите колеги и на кмета Живко Тодоров е тези арт зони да бъдат пълни с живот. Тук да виждаме художници, поети, артисти, театрали, деца, които творят. Затова каня библиотеките и читалищата, всички които работят в музеите и галериите: Използвайте тези пространства! Те са за Вас! Община Стара Загора ще Ви подкрепя и тези зони да заживеят своя живот!

Бъдете здрави! Радвайте се на новите придобивки и нека ги пазим, защото те са за всички нас!“- каза Милена Желева.

Проектът е създаден от арх. Велимир Георгиев, скулптор е Радослав Мъглов, а калиграф е Георги Павлов. От името на тримата Радослав Мъглов благодари за възможността да реализират проекта и по този начин за уважат литературната слава на Стара Загора.

Специален поздрав към многобройните граждани присъстващи на събитието отправиха и поетите музиканти от софийската група за етно-рок поезия „Гологан“ – Петър Чухов и Иван Христов. Водещ на събитието беше популярната и обичана поетеса Мария Донева.

Събитието уважиха зам.-кметът Иванка Сотирова, главният архитект Виктория Грозева, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, директорът на  Музей „Литературна Стара Загора“ Иван Матев, интелектуалци, учители, артисти и граждани.

Росица Ранчева