Фондация „Миню Балкански“ стартира летните си школи

По време на изолацията в продължение на повече от три месеца, вместо да се тюхкаме и вайкаме обмислихме доста неща, свързани с летните школи.- Това сподели за медията ни Яна Ковачева, организатор на учебната дейност във Фондация „Миню Балкански“ в старозагорското село Оряховица. – Освен това направихме малки реформи в сградния фонд на Фондацията. Разширихме столовата, за да я адаптираме към новите изисквания. Беше за 40 човека, сега е за 80. Разкрихме още 6 допълнителни стаи.

За подпомагане на седмокласниците за Националното външно оценяване по математика Фондация „Миню Балкански“ съвместно с Академията по математика, ръководена от Любомир Любенов, разработи 12 теми, от които се възползваха 160 ученици. Математичката Йовка Янчева, учител в Основно училище „Кирил Христов“ и Телевизия „Стара Загора“ проведе няколко десетки онлайн уроци с учениците от прогимназиалните класове.

За съжаление Академията по френски език в първоначалния вариант и време няма да се състои, тъй като директорът й Патрик Солер е в рискова група и не може да дойде от Франция в България. Затова организирахме от 31 август до 5 септември 2020 г. ново френско училище с нови преподаватели. В момента са записани 18 гимназисти. Изискванията са те да владеят френски език на ниво А2, т.е. да могат да контактуват с преподавателите“, коментира г-жа Ковачева.

За първи път Фондацията организира Школа по финансова математика. Тя ще стартира от 6 до 11 юли 2020 г. Всички финансови анализатори изучават финансова математика. Това е свързано с обучение на децата от ученическа възраст как да управляват финансовите средства.

Фондация „Миню Балкански“ по принцип през зимните месеци на учебната година провежда чрез сесии извънкласно образование по математика. Поради обявената извънредна обстановка, през м. март са преустановени лекциите на живо. Лауреатите на Фондацията Стефан Кръстанов и Любен Личев изнасяха всяка седмица онлайн лекции: Кръстанов – по физика, а Личев – по комбинаторна математика. В онлайн платформите се включиха и следиха лекциите ученици от цялата страна.

Яна Ковачева представи някои от преподавателите в летните школи:

Преподаватели в новото френско училище ще бъдат Софи Жирарди. Тя има дълга журналистическа кариера във вестниците „Льо монд“ и „Куриер ентернациональ“ и списание „Философия“. Майка й е българка, баща й е французин. Софи е силно привързана към България. Когато й е направено предложение, тя с готовност се е съгласила да бъде директор на Френското училище. Другият преподавател ще бъде Жан Люк Потие. Той е доктор по история и преподавател по международни отношения, съвременна история, етика и религиозни въпроси в няколко големи висши учебни заведения в Париж. Познава от 40 години България, свързан е с българските традиции и бит. Стивиян Константин е адвокат по образование. Роден е в България, но на 7 години заминава с родителите си да живее в Монпелие. Преподавал е френски език в Сидни -Австралия. Връщайки се в Париж започва да упражнява адвокатската си професия в областта на търговските арбитражи. Занимава се с литература. В момента се подготвя за състезание по красноречие в Париж. С учениците в училището в село Оряховица ще работи по красноречие. Луиза Гамишон е журналистка, но се занимава и с преподаване на уроци по френски език. Изучавала е литература в Сорбоната. Работи с български учени, журналисти и музиканти във Франция.

Школата по финансова математика ще водят проф. Сава Гроздев и проф. Росен Николаев.

Проф. Гроздев е изтъкнат български изследовател и преподавател в областта на математиката и методиката на обучение по математика. Бил е дългогодишен научен ръководител на националния ни отбор по математика. Под негово ръководство много талантливи българчета са спечелили общо 59 медала, включително и световна титла и 6 златни медала през 2003 г. в Япония.

Проф. Гроздев и проф. Росен Николаев организират в България Европейско кенгуру. Заедно с това те организират от името на Министерство на образованието и науката Национална олимпиада по финансова грамотност.

График за провеждане на летните школи:

От 1 юли 2020 г. започват школите по забавна математика и криптоматематика. Записаните са над 40 ученици. Засега записванията са спрени, тъй като не се знае по епидемиологични причини на какъв капацитет е допустимо да се работи. Ръководители са проф. Сава Гроздев, доц. Веселин Ненков, проф. Росен Николаев плюс техните асистенти.

От 6 до 11 юли е Школата по финансова математика.

Лятната школа по експериментална физика и астрономия с ръководител Никола Каравасилев, планувана за м. юни се отложи и ще се проведе от 13 до 17 юли, на мястото на Академията по френски език.

От 20 до 26 юли е приложна математика и физика за ученици от VІІІ-ІХ клас с ръководител Теодоси Теодосиев.

27 юли – 1-ви август е школата по експериментална физика с ръководител Теодоси Теодосиев.

От 3 -до 8 август е школата по роботика с ръководители Диман Михнев, Ивайло Георгиев и Павел Хубенов.

От 10 до 15 август е лятната школа по английски език с ръководители Мими Бакоева и Анна Йовчева.

17-22 август е школата по комбинаторна математика с Ивайло Хартарски, Богдан Станков, Любен Личев, Виолета Найденова и Ивайло Кортезов.

От 24 до 29 август е школата по архитектура и дизайн с ръководители Симеон Щебонаев, Емил Христов, Добрин Цветков, Александър Петров и Даяна Николова .

Лятната школа по астрономия и астрофотография с ръководители Надя Кискинова и Милен Минев ще започне от 31 август . По същото време ще започне и новото френско училище, за което стана дума по-горе.

Тъй като през м. април не се проведе школата по музикална култура и изкуства, тя ще закрие летните школи и ще се състои от 7 до 12 септември 2020 г. Ръководител е Младен Станев.

Увеличен е броят на ръководителите, защото идеята на ръководството на фондацията е най-много по 10 деца да се падат на ръководител, във връзка с наложително спазване на епидемиологичните изисквания. Т.е. почти индивидуално ще се работи.

Засега в Летните школи са се записали над 600 ученици от цялата страна.

На 15 август 2020 г. е финалът на конкурса „Млади изобретатели“.

На 17 и 18 август т.г. ще се проведат конкурсите „Минко Балкански“ по математика и конкурс „Минко Балкански“ по физика.

Росица Ранчева